Hlavní obsah

Zakázky na radnici, kterou prohledala policie. Všem se to nezdálo, ale nikdo neměl důkazy

Podívejte se, co o radním Brna-středu Jiřím Švachulovi říkají brněnští politici.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Seznam popisuje, jak mohl bývalý místostarosta Brna-středu Jiří Švachula (ANO) ovlivnit zakázky za desítky milionů korun. O jeho podivných praktikách mluví brněnští politici.

Článek

Veřejné zakázky, kvůli nimž policie ve čtvrtek uzavřela budovu radnice Brno-střed a až do časných pátečních hodin ji prohledávala, patří do volebního období mezi lety 2014 a 2018.

Seznamu to řekl starosta městské části Vojtěch Mencl z ODS. „Jsem vázaný mlčenlivostí. Mohu pouze uvést, že se čtvrteční zásah netýká tohoto volebního období,” řekl Seznamu.

V části Brno-střed tehdy vládla koalice hnutí ANO, Zelených, lidovců a hnutí Žít Brno a právě několik bývalých koaličních politiků Seznamu popsalo, jaké měly některé tehdejší zakázky zákulisí.

Zlatý bytový fond

Pro podezření z ovlivňování zakázek a z korupce bylo podle sdělení policie obviněno devět lidí. Místostarosta Jiří Švachula z hnutí ANO, který mezi nimi figuruje a v jehož bytě policie ve čtvrtek udělala podle informací Seznamu velmi podrobnou domovní prohlídku, měl v minulém volebním období na starosti bytový fond a investice s rozpočtem ve stovkách milionů korun.

Bytový fond, který radnice Brno-střed spravuje, je totiž rozsáhlý. Stovky obecních bytů nejsou obývané, protože potřebují rozsáhlé rekonstrukce za desítky milionů. A členové bývalé koalice hovoří o tom, že částky za opravy byly ve zmíněné éře přemrštěné.

„V poslední době už jsem ani pro opravy bytových domů kvůli tomu nehlasoval,” říká člen bývalé koalice na Brně-středu David Oplatek (Zelení).

Za příklad dává dům v Bratislavské ulici. „Oprava patnácti bytových jednotek stojí 60 milionů korun. Rekonstrukce jediné jednotky vychází na čtyři miliony,” říká David Oplatek.

Směrnice se změnila

Zelení společně s hnutím ANO, Žít Brno a s lidovci v roce 2014 nastupovali na radnici jako koalice změny.

„Prosadili jsme přísnější směrnici na zadávání veřejných zakázek, na jejímž základě se musely soutěžit všechny zakázky nad sto tisíc korun. Potom si Jirka Švachula přivedl Petra Liškutina jako nového šéfa odboru investic a záhy byli se směrnicí nespokojení,” popsal David Oplatek.

Zmíněný Petr Liškutin je podle informací Seznamu také mezi vyšetřovanými.

Směrnice se po jeho příchodu do dalšího půl roku změnila. „Pak už to šlo bez soutěže v limitech, jak ukládá zákon,” dodal Oplatek. Legislativa je rozvolněnější, soutěžit je třeba zakázky nad dva miliony korun, respektive šest milionů, pokud jde o stavební zakázky.

Odbor investic ovládaný Jiřím Švachulou a Petrem Liškutinem rozhodoval o zakázkách za stovky milionů. „Jen za rok 2018 šlo na opravy 300 milionů korun,” říká David Oplatek.

Tržnice na Zelném trhu

Policie také při čtvrteční razii hledala dokumenty jak u Petra Liškutina, tak například ve stavební firmě Moravostav, která za více než 60 milionů korun opravila krytou tržnici na Zelném trhu.

„Policie ve firmě zabavila počítače a další dokumenty,” řekl Seznamu dobře informovaný zdroj.

Ani dalšího bývalého koaličního politika z radnice Brno-střed Matěje Hollana (působil zde za Žít Brno) informace o vyšetřování Jiřího Švachuly nezaskočila. „Provázela ho podivná aura. Dokonce za mnou chodili někteří lidé s různými podezřeními,“ říká Hollan.

Proč tedy nezakročil? „Vždycky to bylo na bázi jedna paní povídala. Neměl jsem pro nekalosti důkazy,” dodává Hollan.

Už zmíněný projekt opravy tržnice se podle něj nevydařil. „Byl nešťastný od začátku do konce. Ze zásadního navýšení ceny na opravy nikdo nadšený nebyl, nicméně jestli se v tom odehrávalo něco nezákonného, neumím posoudit,” uvedl Hollan.

Taťána Malá čeká na informace

Od loňska jsou na radnici Brna-středu občanští demokraté v koalici s lidovci a právě ANO. „Situaci budeme analyzovat a vyvoláme koaliční jednání na příští týden. Celá situace samozřejmě vrhá negativní světlo na radnici,” sdělila brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

V minulém volebním období byla opoziční zastupitelkou na Brně-středu. „Výhrady k bývalé koalici na Brně-středu jsme měli spíše k Žít Brno a Zeleným. Nicméně jsme se opakovaně podivovali nad investičními akcemi. Odbor měl vždy v rozpočtu naplánovanou velkou částku a pak ji nestíhal čerpat,” řekla Vaňková.

ANO reagovalo neurčitým vyjádřením. „Situaci můžeme komentovat až na základě oficiálních informací ze strany orgánů vyšetřující předmětné kauzy,” uvedla krajská šéfka hnutí Taťána Malá.

Reklama

Související témata:

Doporučované