Hlavní obsah

Zakázky na silnicích u Prahy: policie stíhá i šéfa stavební firmy z Kladna

Foto: Getty Images

Další jméno z osmi obviněných v případu zakázek na středočeských silnicích patří podnikateli ze stavařského byznysu. Snímek je ilustrační.

Reklama

Policisté obvinili osm lidí z korupce a manipulací se zakázkami v okolí Prahy. Jsou mezi nimi podnikatel Otto Zach a bývalý šéf krajských silničářů Zdeněk Dvořák.

Článek

Detektivové stíhají osm lidí za zakázky na opravy silnic ve středních Čechách.

Jakých konkrétních zakázek se obvinění týká ani v jaké výši se měly pohybovat úplatky, kvůli nimž bylo obvinění vzneseno, policie stejně jako další detaily neuvedla. Seznam Zprávy však už před měsícem napsaly, že v této korupční kauze je stíhán dnes už bývalý ředitel středočeských silničářů Zdeněk Dvořák.

Nyní se podařilo ověřit jméno dalšího obviněného, který zase působí ve stavařském byznysu: je jím podnikatel Otto Zach z Kladna. S jeho společností ZKP Kladno uzavřela Krajská správa a údržba silnic v minulých letech smlouvy v hodnotě přes 700 milionů.

„Co vám k tomu mám říct? Já jsem nic nikde neukradl,“ reagoval na zjištění redakce Zach.

V rozhovoru se Seznam Zprávami pak řekl, že se o podrobnosti kauzy nezajímá a že je tedy nebude komentovat. „Já se o to nestarám, protože celé mi to hlava nebere,“ prohlásil.

Vybavil si jen, že když loni v únoru v jeho firmě zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu, jeden z detektivů mu prý říkal: Poskytl jste na úplatcích 170 milionů.

„Nemám ani takový obrat, abych mohl tolik někomu dát,“ řekl na to podnikatel Zach. Dodal, že policie mu loni při zásahu zabavila neupřesněnou hotovost, kterou měl připravenou na výplaty pro zaměstnance.

Třiašedesátiletý Otto Zach je zakladatelem společnosti ZKP Kladno, kterou před dvěma lety prodal. Tehdy měla společnost kolem stovky zaměstnanců a tržby zhruba 200 milionů ročně. Aktuální obvinění se tedy zřejmě týká doby, kdy ještě Zach firmu vlastnil.

Jak ukazují data projektu Hlídač státu, ZKP Kladno jen od krajských silničářů inkasovala od roku 2016 celkem 718 milionů. Většinou za drobné opravy a stavby do šesti milionů, tedy do limitu, kdy není podle zákona nutné vypisovat otevřenou soutěž. Další peníze firmě plynuly za zimní údržbu silnic, tedy například odklízení sněhu.

Společnost ZKP Kladno se objevila například ve velmi kritické zprávě krajského zastupitele Michaela Pánka z ODS, který před čtyřmi lety na neprůhledné hospodaření krajských silničářů upozornil. Spočítal, že z 5,5 miliardy korun jdoucích do údržby silnic silničáři většinu utratí bez otevřených soutěží. A že o tři miliardy se dělí pouhých sedm firem. Mezi nimi byla i ZKP Kladno.

Právě po trestním oznámení zastupitele Pánka začali kriminalisté několik zakázek ze středočeských silnic vyšetřovat. Mimo jiné tu, kde šlo o práce za 24 milionů na nástřik nových čar na silnice – krajská správa silnic zakázku rozdělila na čtyři části tak, aby nemusela soutěž otvírat všem zájemcům. Dostala za to později pokutu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Další zakázkou pak bylo ořezání stromů kolem silnic na Kolínsku a Kutnohorsku. Získala ji firma Roberta Chejna, jinak šéfkuchaře a nájemce hotelu ve stejné vesnici, odkud pochází ředitel silničářů Dvořák. Podle znaleckého posudku práce v hodnotě 900 tisíc nebyly provedené.

Tahle zakázka však není součástí stíhání podnikatele Zacha a exředitele Dvořáka, policisté se jí stále zabývají, obviněn nebyl dosud nikdo. „Ale více informací zatím poskytovat nebudeme,“ uvedl Jaroslav Ibehej, mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Seznam Zprávy také loni popsaly, jak silničáři nakoupili předražené reflexní značky na svodidla za 44 milionů. Soutěž svázali tak přísnými podmínkami, že nikdo jiný než budoucí vítěz neměl šanci uspět.

Tehdejší hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) roky tvrdila, že se na správě silnic – jak doslova říkala – nekrade. Ředitele správy silnic Dvořáka odvolala po loňských volbách až nová koalice STAN, ODS, Pirátů a TOP 09.

Reklama

Doporučované