Hlavní obsah

Zakázky za 30 milionů pro firmu obviněného. Byla to klientelistická chobotnice, říká bývalý kontrolor z Brna-střed

Radnice Brna-střed se po nucené přestávce znovu otevřela lidem.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Seznam prošel některé veřejné zakázky, které zadávali a dostávali obvinění v kauze, která se roztočila kolem radnice Brna-středu.

Článek

Oprava fasád a štítu domu, ulice Starobrněnská. Dodatek smlouvy navyšuje cenu z osmi a půl milionu o další dva miliony korun. Stavební firma k tomu dostává několik měsíců navíc na dokončení prací.

To je příklad jedné ze zakázek, které v letech 2016 a 2018 dostala od radnice městské části Brno-střed brněnská firma Kros-stav. Její jednatel Lubomír Smolka je od víkendu ve vazbě. S dalšími osmi lidmi byl obviněn poté, co policie obsadila a prohledala právě radnici Brno-střed a vedle ní také řadu dalších brněnských bytů a firem.

Mezi obviněnými a vazebně stíhanými jsou i bývalý místostarosta Brno-střed Jiří Švachula a vedoucí odboru investic Petr Liškutin. Právě oni měli zakázky na starosti.

Seznam se proto na zakázky této městské části podíval a zjistil, že Smolkova stavební firma získala podle smluv zveřejněných na internetových stránkách Hlídač státu ve zmíněném období od úřadu zakázky za minimálně 30 milionů korun.

Od poloviny roku 2016, od kdy Hlídač státu uveřejňuje dokumenty z registru smluv, využila radnice Brno-střed stavební firmu z centra Brna minimálně v pěti případech. Většinou šlo o opravy fasád, oken, či bytů ve starých domech v centru města.

Zakázka ve Starobrněnské ulici patří k těm nejdražším. Kros-stav však opravoval také části domů a byty v Hrnčířské, Beethovenově, Orlí nebo Kobližné ulici. Všechno jsou to lukrativní adresy v centru města. Rekonstrukce jednotlivých objektů se v mnoha případech vyšplhaly do desítek milionů korun, Kros-stav měl vždy na starosti jen část prací.

Firma vězněného jednatele Smolky rekonstruovala například bytové jednotky v Beethovenově ulici. Podle smlouvy z konce roku 2017 si za opravu jednoho z bytů inkasovala téměř tři miliony korun včetně DPH. O rok dříve stačilo na byt ve stejném domě 800 tisíc korun, dokumenty však neuvádějí, zda byly oba opravované byty stejně velké, nebo se velikostí lišily tak významně jako peníze zaplacené na jejich rekonstrukci.

Ze smluv také vyplývá, že radnice v případě Kros-stavu neměla problém s tím, že prodlouží termín na dokončení zakázky ani s tím, že se cena zakázky proti původní smlouvě navýší.

Stalo se tak nejméně ve třech případech.

Firma nechtěla zakázky ani otázky Seznamu komentovat. „K situaci se nyní nebudeme jakkoli vyjadřovat,” omluvila se zaměstnankyně společnosti.

Klientelistická chobotnice

Už v minulém období přitom na problematický a netransparentní chod odboru investic upozorňovala radniční opozice.

Bývalý šéf kontrolního výboru zastupitelstva Bohumil Straka (TOP 09) protestoval především proti změně směrnice o zadávání veřejných zakázek. „Jsem přesvědčený, že se na Brně-středu postupně rozvinula klientelistická chobotnice, která rozhodně nekončí u bývalého místostarosty Jiřího Švachuly a šéfa odboru investic Petra Liškutina,” řekl bývalý šéf kontrolního výboru zastupitelstva na Brně-středu Bohumil Straka.

Oba vazebně stíhaní muži se podle něho v minulém období postupně proměnili v nekontrolované vládce odboru investic na Brně-středu.

Jak už dříve Seznam uvedl, Liškutin začal řídit odbor investic na jaře roku 2015. Jako osvědčeného odborníka si jej prosadil místostarosta Švachula. „Dříve v Žabovřeskách dělal řadového referenta. Člověk bez vysokoškolského vzdělání najednou na Brně-středu šéfoval odboru se třiceti lidmi a s rozpočtem 300 milionů korun ročně,” říká bývalý kontrolor.

Tenkrát v Žabovřeskách

Obviněný Petr Liškutin na majetkovém odboru v Brně-Žabovřeskách pracoval i v době korupčního skandálu v roce 2010. Tehdejší starosta Aleš Kvapil a tajemník Radovan Novotný tam byli odsouzeni za požadování milionového úplatku za bezproblémovou výstavbu koncertního sálu Sono Centrum.

Petra Liškutina také policie podezírala, žádnou vinu mu však neprokázala. „Proti jeho příchodu na radnici Brna-středu jsme později marně protestovali,” říká Bohumil Straka.

Mimochodem Smolkův Kros-stav byl také oblíbenou stavební firmou radnice brněnských Žabovřesk.

Než si pro Petra Liškutina přišli minulý týden policisté, pracoval také jako místostarosta brněnské městské části Ivanovice, kde tamní buňku hnutí ANO zakládal Jiří Faltýnek, syn místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka.

Ivanovická starostka Jana Bohuňovská, která právě s Jiřím Faltýnkem o situaci jednala, očekává Liškutinovu rezignaci. „Jinak se to chodu radnice nijak nedotkne. Jsme malý úřad, místostarostové pod sebou nemají žádné odbory,” řekla starostka Seznamu.

Plánuje svolat zastupitele a probrat s nimi další možnosti. „Je možné, že funkci místostarosty po panu Liškutinovi už neobsadíme,” dodala.

Jinak korupční kauza otřásla hnutím ANO v Brně. Zástupci brněnské i krajské buňky navrhli vyloučení Jiřího Švachuly i Petra Liškutina z hnutí.

A Jiří Švachula má do středy lhůtu, aby sám podal rezignaci na post místostarosty, jinak bude z pozice radního pro investice odvolán.

Ve funkci skončil také brněnský předseda ANO Pavel Dvořák.

Reklama

Související témata:

Doporučované