Hlavní obsah

Říkali, že jsou vzorem pro Babiše. Ale teď připravili klienty o data k podnikání

K datům o chodu svého podniku se už nejspíš nedostanou. Klienti končící firmy EET One doplatili na její zabezpečení.Video: Petr Švihel

 

Reklama

Chorvatská firma EET One tvrdila, že zabezpečí citlivá data z elektronické evidence tržeb. Zkrachovala a klienti o ně přišli.

Článek

Konec prvního dodavatele pokladen pro elektronickou evidenci tržeb - společnosti EET One - má pro podnikatele, kteří byli jejími klienty, další nepříjemnou dohru.

Nejspíš nadobro přišli o citlivá data, která si přes pokladny ukládali.

Manažeři společnosti z Chorvatska lákali české hostinské, že už mají zkušenost s elektronickou evidencí tržeb z vlastní země, a tvrdili, že díky tomu nabízejí nejlepší zabezpečení dat a proto i nejspolehlivější systém.

Ten veškeré informace neukládal na disk v pokladně, ale na internetové úložiště, které po krachu společnosti nedostupné.

Klienti EET One kteří se na to spoléhali a nedělali si zálohu, však po krachu o důležitá účetní data přišli. A to zpětně až do prosince, kdy se spustila první vlna elektronické evidence tržeb.

Kromě tržeb jde i například o skladové hospodářství a další informace, ze kterých podnikatelé vyhodnocovali, jak se prodeje vyvíjely. A používali je i jako podklady pro výpočet DPH.

„Nemůžeme se dostat k datům, která jsme měli nahraná,“ uvedl pro Seznam Zprávy Radek Mašek, majitel restaurace U Tonyho. Přišel o informace, za kolik co prodává, ale i o skladové hospodářství.

Reportér Seznamu mluvil s likvidátorkou firmy EET One Hanou Lukešovou. Podlé ní lze část dat oživit ze serveru Finanční správy. Jde ale jen o odeslaná data o zaevidovaných tržbách. Další data jsou však prakticky nedobytná u externího chorvatského dodavatele.

„Bez jakéhokoliv předchozího upozornění tato firma vypnula program. Proto se k nim klienti nemohou dostat,“ vysvětluje likvidátorka.

Podle Hany Lukešové ale své skladové hospodářství v systému archivovala jen menší část ze zhruba 800 zákazníků.

Připomeňte si reportáž ze sídla společnosti EET One:

Loga zmizela, dveře jsou zamknuté. Sídlo první firmy s EET pokladnami, která ohlásila konec.Video: Petr Švihel

Reklama

Doporučované