Hlavní obsah

Zákazy v Evropě? Považují občany za nerozumné děti, řekl mexický prezident

Foto: Profimedia.cz

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador.

Reklama

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador označil za autoritářská přísná karanténní opatření, ke kterým se uchylují evropské vlády. Podle něj opatření staví úřady do nadřazené role a obyvatele do pozice nerozumných dětí.

Článek

Andrés Manuel López Obrador ve středu na pravidelné tiskové konferenci vyjádřil nad opatřeními na starém kontinentu lítost. „S veškerým respektem, vyjadřuje to autoritářské potřeby úřadů, vlád, těch, kteří se tak rozhodnou,“ odpověděl na dotaz, zda se rovněž Mexiko uchýlí k přísnějším opatřením proti šíření infekce.

„Zákazy vycházení nejsou známkou důvěry vůči občanům. Stavějí vás do nadřazené role autority a pohlížejí na obyvatele jako na nerozumné děti. Evropa neměla takové zákazy vycházení a všechna ta opatření ani ve svých nejhorších (historických) dobách,“ dodal mexický prezident.

Mexiko, které má zhruba 126 milionů obyvatel, je desátou zemí na světě s nejvyšším výskytem koronaviru. Od začátku pandemie země zaregistrovala 900 000 potvrzených případů infekce, z toho s nemocí covid-19 zemřelo skoro 90 000 lidí. V úterý Mexiko zaznamenalo zhruba 6000 nových případů koronaviru a 643 lidí s covidem-19 zemřelo. Skutečné počty nakažených i obětí nákazy mohou být ještě vyšší, podotýká Reuters.

Vláda varovala před nárůstem počtu případů v některých částech Mexika a vyzvala obyvatele, aby dodržovali sociální odstupy a vyhýbali se davům. López Obrador na Mexičany apeloval, aby dodržovali osobní hygienu, fyzický odstup od dalších lidí a chovali se zodpovědně. Na dotaz ohledně nových restrikcí odpověděl: „Využívání donucovacích opatření říkám ne. Tak se to nevyřeší.“

Jak zpřísňuje Evropa

S tím, jak prudce rostou počty infikovaných i obětí koronavirové nákazy, evropské země postupně zpřísňují opatření proti šíření pandemie. Rozsáhlou karanténní uzávěru ve středu oznámilo Německo a večer i Francie.

Už dříve zavedly nové restrikce a zakázaly celostátně nebo lokálně noční vycházení například Česko, Slovinsko, Itálie či Španělsko. Slovensko ve středu prodloužilo faktický zákaz vycházení, jenž se netýká lidí s negativním testem.

Ve Španělsku za poslední den přibylo téměř 20 000 lidí nakažených koronavirem a nemocnice přijaly více než dvě tisícovky nových pacientů s covidem-19. V sousedním Portugalsku ohlásili dosud nejvyšší denní bilanci nově odhalených případů - 3960 - a rekordní čísla registruje i Řecko, kde přírůstek infikovaných podruhé v řadě překročil tisícovku. V Turecku celkový počet obětí covidu překonal 10 000.

Reklama

Doporučované