Hlavní obsah
Online

Francie hlásí milion nakažených koronavirem

Foto: Profimedia.cz

Testování na Oravě.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Ve Francii se během epidemie nakazilo koronavirem již přes milion lidí. Po Španělsku je to další země v západní Evropě, co překonala tuto hranici. Celkový počet nakažených od konce ledna stoupl na 1 041 075, což činí Francii sedmou zemí s nejvyšším počtem nakažených na světě, uvádí agentura Reuters.

- Vývoj epidemie covidu-19 je důvodem k vážnému znepokojení ve 23 z 27 zemí Evropské unie včetně Česka a také v Británii. Podle ECDC není zatím důvod k „vážnému znepokojení“ jen v případě Finska, Kypru, Estonska a Řecka. Před měsícem v kategorii s tímto označením bylo jen sedm unijních zemí.

- Začalo první kolo plošného testování ve čtyřech okresech na severním a východním Slovensku, kde je šíření koronaviru nejhorší. Druhé kolo plošného testování se uskuteční následující týden. Podle prohlášení slovenského premiéra Igora Matoviče je účast na testování dobrovolná.

- Některé evropské regiony zavádějí omezení pohybu v noci. Zákaz vycházení od 21:00 na 06:00, který platí od minulého týdne v Paříži a osmi dalších velkých městech, se ve Francii rozšiřuje na nové oblasti. Zákaz nočního vycházení nově platí také v italských regionech Lazio a Kampánie a rovněž v Římě a Neapoli, od čtvrtka je už zaveden v Milánu a Lombardii.

  • Dánsko zavádí rouškovou povinnost ve všech veřejných budovách

    Dánská vláda dnes zpřísnila opatření proti šíření koronaviru. Roušky budou povinné ve všech veřejných vnitřních prostorách včetně například supermarketů. Nejvyšší možný počet účastníků veřejných shromáždění se snižuje z dosavadních 50 na deset a po 22:00 se zakazuje prodej alkoholu, oznámila dnes dánská premiérka Mette Frederiksenová.

  • Srbsko hlásí rekordní počet nakažených

    V Srbsku, kde měla podzimní vlna nákazy dosud mírnější průběh, úřady ohlásily 579 nových případů koronaviru. Stejně jako v případě sousedního Chorvatska a Bosny to byl nejvyšší denní přírůstek od začátku epidemie v zemi. Celkově se v zemi se sedmi miliony obyvatel nákaza prokázala u 38 115 osob. Na 786 lidí s covidem-19 zemřelo, z toho tři za poslední den.

  • Úředníci v Teheránu půjdou do práce kvůli koronaviru obden

    Írán chystá nová opatření proti koronaviru v situaci, kdy zaznamenal nejvyšší počet nově nakažených od začátku pandemie. Státní úředníci v Teheránu budou chodit do práce obden, informovala agentura Reuters.

    Za posledních 24 hodin v Íránu, který zažívá třetí vlnu pandemie, podle tamního ministerstva zdravotnictví přibylo 6134 případů koronavirové infekce. Celkem jich je skoro 557 000, což je nejvíce na Blízkém východě. Írán má asi 83,6 milionu obyvatel.

  • Ve Francii se během epidemie nakazil koronavirem už milion osob

    Ve Francii se během epidemie nakazilo koronavirem již přes milion lidí. Po Španělsku je to další země v západní Evropě, co překonala tuto hranici. Podle údajů francouzského ministerstva zdravotnictví se za posledních 24 hodin potvrdila infekce u 42 000 osob, což je o 400 více než ve čtvrtek.

    Celkový počet nakažených od konce ledna stoupl na 1 041 075, což činí Francii sedmou zemí s nejvyšším počtem nakažených na světě, uvádí agentura Reuters.

  • Francie nepovolí širší používání hydroxychlorochinu

    Francouzský úřad pro kontrolu léčiv nepovolí širší zkušební používání hydroxychlorochinu při léčbě pacientů s nemocí covid-19. Píše o tom dnes agentura AFP. Propagátorem této látky, která slouží pro léčbu malárie, je francouzský infektolog Didier Raoult či americký prezident Donald Trump. Světová zdravotnická organizace (WHO) připravuje pravidla pro používání léku remdesivir.

  • V Itálii přibylo 19 143 nakažených za den, jde o nové maximum

    Počet nakažených koronavirem dosáhl v Itálii nového denního maxima; přibylo 19 143 případů během posledních 24 hodin, což je nejvíce od začátku pandemie a nárůst o více než 3000 v porovnání se čtvrtečními údaji. S odvoláním na ministerstvo zdravotnictví o tom informovala agentura Reuters.

    Dnes také přibylo 91 úmrtí pacientů s covidem-19, což je pokles v porovnání se čtvrtečními 136 mrtvými – a podstatně méně než během jarního vrcholu pandemie v březnu a dubnu, kdy úmrtnost dosahovala více než 900 nemocných denně. Od začátku pandemie koronaviru v 60milionové Itálii zemřelo celkem 37 059 lidí s covidem-19 a počet nakažených se blíží k půl milionu.

  • Portugalsko nařídilo nosit roušky v rušných venkovních oblastech

    Ochranné roušky budou muset následujících nejméně 70 dní nosit obyvatelé Portugalska v rušných venkovních oblastech. Jde o nové opatření, o němž dnes rozhodl portugalský parlament ve snaze dostat pod kontrolu nárůst nákazy covidem-19. Jak napsala agentura Reuters, rouška je povinná pro obyvatele starší deseti let ve vnějších prostorách všude tam, kde není možné zajistit fyzický odstup od ostatních.

  • Německo opět o půl roku prodlouží kontroly na rakouské hranici

    Německo o dalšího půl roku prodlouží kontroly na hranicích s Rakouskem, které zavedlo před pěti lety. Podle ministerstva vnitra jsou důvody prodloužení kontrol „migrační a bezpečnostní“, informovala dnes agentura DPA. Také Rakousko hodlá dál kontrolovat část své jižní a východní hranice.

  • Nizozemsko přepravilo první pacienty s covidem-19 do Německa

    Nizozemsko, jehož zdravotnická zařízení se potýkají s narůstajícími počty nemocných s covidem-19, začalo s přepravou pacientů do Německa. Informuje o tom agentura DPA. V Nizozemsku za poslední den počet nově nakažených poprvé překročil 10 000.

    Prvního nemocného vrtulník odvezl z nizozemského Almere do nemocnice v Münsteru, který leží asi 65 kilometrů východně od nizozemsko-německé hranice, dnes ráno. Přeprava druhého je plánována na odpoledne. Další čtyři pacienti by podle nizozemské asociace nemocnic měli být do Německa letecky přepraveni o víkendu.

  • V Rumunsku poprvé přibylo přes 5 000 nakažených

    V Rumunsku za posledních 24 hodin poprvé od začátku koronavirové epidemie přibylo více než 5 000 nakažených za den a celková bilance infikovaných překročila hranici 200 000. Rekordní přírůstek nových případů covidu-19 oznámilo i Chorvatsko, kde testy virus nově zjistily u téměř 1 900 lidí. Informovala o tom agentura Reuters.

  • Švýcarsko i Rakousko hlásí nejvyšší denní přírůstky nakažených

    Ve Švýcarsku se od počátku epidemie nákaza koronavirem potvrdila u více než sta tisíc lidí. Za posledních 24 hodin zaznamenal Spolkový zdravotní úřad (BAG) dosud nejvyšší denní přírůstek odhalených infekcí – 6 634. V Rakousku dnes zaznamenali 2 571 nových případů, což je rovněž nejvíce od počátku epidemie letos na jaře.

    Švýcarsko, které má zhruba 8,5 milionu obyvatel, vede společné statistiky s Lichtenštejnskem, v němž žije asi 38 000 lidí. Celkem se v obou zemích nákaza virem SARS-CoV-2 potvrdila už u 103 653 lidí.

  • Foto: Melbourne protestuje proti premiérovi a jeho nařízením

    200 až 300 demonstrantů převážně bez roušek se shromáždilo kvůli omezením zavedeným australskou vládou. Protest byl zahájen kvůli vzpomínce na svatyni v Melbourne, kde demonstranti s transparenty skandovali hesla mířená proti premiérovi Danielu Andrewsovi za jeho přísná protikoronavirová opatření.

    Po nedělní půlnoci se mohou obyvatelé pětimilionové metropole Melbourne vzdálit až 25 kilometrů od svého bydliště. Dosud to bylo pět kilometrů. Premiér Daniel Andrews ale ohlásil, že policie bude i nadále kontrolovat, zda se lidé příliš nevzdalují od svého bydliště.

    Foto: Profimedia.cz

    Někteří si ze strany policie vysloužili zásah pepřovým sprejem.

    Foto: Profimedia.cz

    Na místě bylo i několik lidí, kteří se během demonstrace pokusili zastavit střet mezi policisty a protestujícími v Památné svatyni.

  • Turecko stále nechce zveřejňovat počet pozitivních testů

    Turecko navzdory kritice odborníků stále odmítá zveřejňovat informace o počtu provedených pozitivních testů na koronavirus a oficiálně uvádí pouze přírůstky nakažených, kteří vykazují příznaky onemocnění covid-19. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca ale dnes přiznal, že počty infikovaných stoupají po celé zemi, napsala agentura Reuters. Nejdramatičtější situace je v Istanbulu, kde registrují kolem 40 procent z celkového počtu lidí s covidem-19.

    Ve čtvrtek turecké ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že za posledních 24 hodin přibylo 2102 lidí, kteří covidem-19 onemocněli. Nakažené bez příznaků úřady do statistik už několik měsíců nezahrnují, což kritizuje opozice, ale i odborné lékařské asociace.

  • Papež František se setkal s pozitivně testovaným diplomatem

    Papež František byl varován před možnou nákazou covidem poté, co se prokázala přítomnosti viru u vatikánského diplomata. Dnes o tom informují australská média. Australské úřady tvrdí, že diplomat, který přiletěl do Sydney 9. října, měl pozitivní test desátý den strávený v domácí karanténě. Totožnost diplomata úřady neodhalily. Riziko nákazy Františka je ale dle nich „nízké“.

  • Madrid odmítá zákaz vycházení. Místo toho zavře restaurace a divadla o půlnoci

    Regionální vláda v Madridu, která odmítla výzvy k zavedení zákazu vycházení, místo toho oznámila, že všechny bary, restaurace, kina a divadla musí mít od půlnoci zavřeno. Uvedla, že mezi půlnocí a šestou ranní se mohou potkávat jen členové jedné domácnosti. Toto opatření ve skutečnosti znamená, že bary a restaurace budou mít možnost zavřít o hodinu později než v současné době za stavu nouze vyhlášeného ústřední vládou před čtrnácti dny.

    Podle nových opatření oznámených regionální vládou budou muset být všechny obchody, jejichž otevření vláda nedefinuje jako nezbytně nutné, zavřeny mezi půlnocí a šestou ranní, bary a restaurace budou fungovat s 50% kapacitou míst uvnitř i venku.

  • Madridský region oznámil omezení nočního shlukování lidí

    Vedení madridského regionu, který je v zemi nejhůře postižen nemocí covid-19, dnes oznámilo nová opatření, protože v sobotu odpoledne tam končí nouzový stav, jenž byl vyhlášen španělskou vládou před dvěma týdny. Cílem nouzového stavu v madridském regionu bylo uzavřít pro nenutné cesty devět měst s nejhorší epidemickou situací, včetně metropole.

    Od noci ze soboty na neděli se nebudou smět obyvatelé madridského regionu shlukovat na veřejnosti ani v soukromí mezi půlnocí a šestou ráno, pokud nežijí v jedné domácnosti. V noci se také v regionu uzavřou parky a obchody, které neprodávají základní zboží, musí zavřít v deset večer.

  • Průzkum: 13 milionů Britů si během lockdownu nezacvičilo ani jednou

    Podle průzkumu Sport England Active Lives téměř 12 milionů dospělých Britů během lockdownu mezi březnem a květnem ani jednou necvičilo. Podíl lidí, kteří uvedli, že vykonávají méně než půlhodinovou aktivitu týdně, se zvýšil o 7,4 procenta ve srovnání s obdobím před pandemií.

    Údaje ukazují, že obzvláště neaktivní jsou chudí, starší a menšinové etnické skupiny. Během jarních měsíců britská vláda šířila heslo „Zůstat doma“ a miliony dospělých přestaly využívat tělocvičny a centra volného času. Spoustě Britů chybí prostor pro domácí cvičení nebo přístup k parku.

  • V Manchesteru se zpřísnila opatření, Wales čeká uzávěra

    V 18:00 místního času začne plošná karanténa ve Walesu, který má zhruba 3,1 milionu obyvatel. Trvat bude až do 9. listopadu. Zavřít se budou muset restaurace, hospody a další podniky vyjma těch, které jsou pro fungování země nezbytné. Do práce budou moci jen zaměstnanci klíčových oborů, například zdravotníci, policisté či hasiči. Uzavřít se budou muset i kostely a další modlitebny. Nižší stupně základních škol se otevřou po dvou týdnech.

    V sobotu přejde do třetí kategorie restrikcí i severoanglické hrabství South Yorkshire, a celkem se tak bude muset v Británii s 67 miliony obyvatel nejpřísnějšími pravidly řídit přes sedm milionů lidí. Vláda premiéra Borise Johnsona chce navíc jednat o přeřazení do nejvyšší kategorie i se zástupci Nottinghamu, Warringtonu a hrabství West Yorkshire.

  • K protivládním protestům v Izraeli se připojili i živnostníci. Počkali si na uvolnění uzávěry

    Tisíce Izraelců přišly ve čtvrtek večer na demonstrace proti vládě a premiérovi Benjaminu Netanjahuovi. V Tel Avivu se k demonstrujícím poprvé připojili i živnostníci a obchodníci nespokojení s uzávěrou vyhlášenou kvůli koronaviru. Izraelci požadují Netanjahuovu rezignaci kvůli korupčním skandálům, za něž je souzen. Protesty se konají několik měsíců, největší bývají v sobotu, ale lidé vycházejí do ulic už od čtvrtka.

    Na telavivské náměstí Jicchaka Rabina přišlo i několik set živnostníků a obchodníků. Protestovali proti vládní ekonomické politice v době epidemie. „Nedemonstrovali jsme v době uzávěry, nechtěli jsme se shromažďovat v době, kdy lidé museli být doma,“ řekl jeden z účastníků této skupiny Dogan Soffer. Podle něj vláda slíbila pomoc určitým podnikatelským odvětvím, ale sliby nesplnila. Na telavivské akci byli také sportovní trenéři a jeden z nich požadoval, aby vláda povolila fotbalové tréninky.

  • Belgie zavádí nová opatření, školy a zoo zůstanou otevřené

    Belgická vláda kvůli šíření koronaviru nově zakázala amatérské sportovní soutěže a snížila počet studentů, kteří smí být v přednáškových sálech. Děti smí nově za sportem doprovázet jen jeden rodič, informovala belgická média po tiskové konferenci vlády. Opatření budou platit minimálně do 19. listopadu.

    Podle ministrů je důležité, aby byla zachována v co nejvyšší možné míře prezenční výuka, zejména u malých dětí a studentů prvních ročníků všech škol. Všichni žáci i studenti ale musí nosit roušky. Na vysokých školách mohou být přednáškové sály obsazeny nanejvýš do 20 procent kapacity sálu, v případě prvních ročníků až do 50 procent kapacity sálu. Výjimku mají praktická cvičení, kde není možné tato pravidla dodržet.

Reklama

Hlavní zprávy