Hlavní obsah

Práce je pro ně víc než Babišovy sliby. Proto zůstávají i za špatný plat

Zdravotní sestra, pošťačka, učitelka i ředitelka školky. Podívejte se, proč zůstávají i přes nízké platy v práci.Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Seznam oslovil několik lidí v oborech, kde o odměně za práci rozhoduje i vláda.

Článek

Pověřený premiér Andrej Babiš se dostal pod tlak odborářů kvůli tomu, jak jsou zaplaceni úředníci státu a další profese, kde odměnu za práci určují také rozhodnutí vlády.

Babiš sice zdravotníky - například sestry a sanitáře - navnadil prohlášeními, z nichž měli naději, že dostanou od příštího roku přidáno. Nakonec z toho zbylo zvýšení odměn za směnný provoz. Podobně šéf hnutí ANO na billboardech zmiňuje plat 45 tisíc učitelům.

Ve skutečnosti jsou lidé ve zmíněných profesích postojem politiků dlouhodobě zklamáni. V den, kdy odbory zahájily kampaň tlačící na Babiše a na zvýšení platů, jsme se zdravotní sestry, úředníka, pracovnice státního podniku Česká pošta a také učitele zeptali, proč vlastně ve své profesi setrvávají.

Kolik kdo dostane přidáno? Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a ministryně financí Alena Schillerová k platům ve veřejné sféřeVideo: Jolana Humpálová, Seznam Zprávy

Zakládám rodinu, jinak bych odešla

Například všeobecná zdravotní sestra Andrea Osmančíková, která pracuje v jedné pražské fakultní nemocnici, považuje svou práci za potřebnou a smysluplnou.

„Mám tu práci ráda, ještě pořád ji mám ráda. Stále doufám, že se situace snad někdy v budoucnu zlepší. Baví mě to, neberu to jako práci, ale jako poslání,“ říká.

Podobně to vnímají třeba pošťáci, kteří sice nejsou státní zaměstnanci, ale pracují ve státním podniku, jehož chod vláda a další politici také ovlivňují.

Pošťáků je v současnosti velký nedostatek a některé pobočky musí řešit i takové problémy, že nemohou ani doručovat zásilky.

„Mě osobně drží to, že bych ráda založila rodinu, takže momentálně upřímně řeknu, že kdybych se o to nesnažila, už si také hledám jinou práci,” popsala Martina Švobová, doručovatelka pracující na pražském Pankráci, která dělá na poště již osmým rokem.

Učitelky se těžko vzdávají volného léta.

Problém se dotýká i učitelů, kterým vláda Andreje Babiše v programovém prohlášení přislíbila největší nárůst platů. Do příštího roku by si měli polepšit o 15 procent, do roku 2021 by pak jejich platy mohly stoupnout až na 150 procent těch současných.

Učitelé jsou ale skeptičtí a spíše než peníze je u učitelství drží práce s dětmi.

„Mě u toho drží pouze ty moje děti. Drží mě tady i vedení, se kterým skvěle vycházím a jež to má v porovnání s námi ještě podstatně složitější. Oni se musí neustále potýkat s nabíráním nových zaměstnanců, každý rok se potýkají s tím, že učitelé odcházejí a noví nechtějí přicházet. To jim vůbec nezávidím,” uvedla Jana Netřebová z pražské Základní školy Antonína Čermáka.

S tím souhlasí i ředitelka mateřské školky na Černém mostě Andrea Benešová, podle které je takřka nemožné sehnat v dobrých hospodářských časech nové zaměstnance.

Z vlastní zkušenosti pak tvrdí, že učitelky v mateřské školce drží především stabilní pracovní doba a dovolená v létě. „Jako každé zaměstnání má i toto výhody. Pro ženu, co má malé děti, je to možnost, že s nimi bude trávit léto. V tomhle ohledu je to lepší, než kdyby pracovala třeba v supermarketu,” uzavřela Benešová.

I přesto se všechny oslovené shodují, že podobný model, jak jsou učitelé, zdravotníci a úředníci placeni, je dlouhodobě neudržitelný.

Reklama

Doporučované