Hlavní obsah

Zakladatel jazzové dílny Karel Velebný má ve Frýdlantu ulici

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zakladatel letní jazzové dílny a jeden z objevitelů a zasvěcených propagátorů díla Járy Cimrmana Karel Velebný má ve Frýdlantu na Liberecku vlastní ulici. O pojmenování nově vydlážděné uličky rozhodli v anketě obyvatelé města.

Článek

Během podzimu vymýšleli obyvatelé Frýdlantu i příznivci města možný název pro nově vydlážděnou odbočku z Kodešovy ulice, kolem hotelu Antonie až k šibeničnímu vršku. „Celkem se sešlo 22 návrhů, o kterých mohla veřejnost hlasovat. Do ankety se nakonec zapojilo 380 hlasujících,“ řekla mluvčí frýdlantské radnice Martina Petrášková. Hlasovat mohli lidé elektronicky i korespondenčně. Zvítězil návrh Jiřího Kutílka, pro který hlasovalo 139 lidí, pojmenování uličky pak schválili frýdlantští zastupitelé.

Karel Velebný, který by letos v březnu oslavil 90. narozeniny, stál u zrodu Letní jazzové dílny. Ta pravidelně každé léto láká do Frýdlantu na 200 příznivců jazzu nejen z Česka, ale i ze zahraničí. Týdenní seminář je nejstarším specializovaným kurzem v České republice, na kterém převážně mladí hudebníci a zpěváci pod vedením špičkových domácích i zahraničních muzikantů pronikají do tajů jazzové interpretace. Poprvé se ve Frýdlantu konal v roce 1984, loni v srpnu se uskutečnil už 37. ročník.

„Jazzová dílna neprobouzí jen lásku k hudbě, ale také k Frýdlantu. Mnozí hudebníci se do Frýdlantu vracejí opakovaně a šíří dobrou pověst našeho malého městečka ukrytého na druhé straně Jizerských hor,“ řekla Petrášková. Ulička, která nese jméno zakladatele jazzové dílny, vede podél bývalého internátu takzvaného řeckého domova, v němž bývali frekventanti jazzové dílny ubytováni. Je z ní výhled na město, zámek a Jizerské hory.

Reklama

Doporučované