Hlavní obsah

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange zůstane ve vězení

Foto: Profimedia.cz

Osvoboďte Assange, požaduje aktivistka demonstrující v Bruselu.

Reklama

Do Spojených států, kde by čelil obvinění ze špionáže a nezákonného zveřejňování tajných dokumentů, sice vydán nebude, ve vazbě ale zůstane. Britský soud dnes žádosti aktivisty Juliana Assange nevyhověl.

Článek

Zakladatel portálu WikiLeaks Julian Assange zůstane ve vazbě v Británii. Žádost o jeho propuštění na kauci dnes zamítl londýnský soud. Informovala o tom agentura Reuters.

USA viní 49letého Australana ze špionáže a nezákonného zveřejnění tajných dokumentů. V pondělí britský soud odmítl jeho vydání do Spojených států. Rozhodnutí zdůvodnil tím, že by se v americkém vězení mohl pokusit o sebevraždu. Americká vláda oznámila, že se hodlá proti tomuto verdiktu odvolat, Mexiko nabídlo Assangeovi politický azyl.

Americká vláda má 15 dní na odvolání. Do té doby bude Julian Assange ve věznici Belmarsh.

Obvinění ze špionáže

Australana Juliana Assange sleduje doslova celý svět už desetiletí. Zakladatel serveru WikiLeaks čelí ve Spojených státech obvinění ze špionáže a nezákonného zveřejnění tajných dokumentů. V roce 2010 například server publikoval video z leteckého útoku v Bagdádu, který zabil deset lidí, včetně dvou novinářů agentury Reuters.

Server WikiLeaks, jenž je mimochodem stále v provozu, zveřejňuje od roku 2006 zejména diplomatické depeše nebo informace týkající se válečných konfliktů. Své zdroje přitom drží v absolutním utajení.

Zveřejňování informací i postava Juliana Assange vzbuzují obrovské a protichůdné emoce. Jeho zastánci, kteří protestují proti jeho soudnímu stíhání, argumentují především svobodou slova. Za Assangeovu svobodu se vyslovila například organizace Amnesty International (AI). „Pracuje se stejným typem informací, se kterými pracují novináři neustále,“ komentovala pro The New York Times Julia Hallová z AI. Za Assange se také postavil i čínský umělec a aktivista Aj Wej-wej.

Reklama

Doporučované