Hlavní obsah

Zakladatel WikiLeaks žádá Británii o zrušení zatykače

Zakladatel WikiLeaks žádá Británii o zrušení zatykače (video: Reuters). Video: Soňa Barabášová

 

Reklama

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange oznámil, že požádá londýnský soud o zrušení zatykače. Ten na něj byl vydán v roce 2012.

Článek

Zatykač byl na Assange vystaven poté, co se nedostavil k jednání ohledně vydání švédské justici. Slavný programátor se tehdy ukryl na ekvádorské ambasádě. Obával se, že by ho Švédsko vydalo do USA. Tam mu hrozí stíhání kvůli zveřejnění tajných dokumentů. Mimo jiné o válce v Iráku a Afghánistánu.

Julian Assange čelil obviněním ze znásilnění, kterého se měl dopustit v roce 2010. Soud má ve věci rozhodnout 6. února.

Švédská prokuratura ale loni v květnu zastavila předběžné vyšetřování údajného sexuálního násilí. Podle Assange by tak měli stíhání zastavit i Britové. „Usiluje o to, aby byl zatykač zrušen, neboť Švédové potvrdili, že žádost již není platná,“ řekl mluvčí britské prokuratury Crown Prosecution Service.

Assange, který je původem z Austrálie, se v Londýně ukrývá na velvyslanectví Ekvádoru. Pobyt slavného programátora na ekvádorské ambasádě se protáhl na více než pět a půl roku.

Prezident Ekvádoru Lenín Moreno se k incidentu vyjádřil v tom smyslu, že Assange na ambasádě působí mnoho potíží. Podle vyjádření lékařů má současná situace navíc negativní vliv na programátorovo zdraví.

Assange by se rád přestěhoval do Ekvádoru. Ten mu navíc udělil azyl a v prosinci také občanství.

Reklama

Doporučované