Hlavní obsah

Bujné roky Johna McAfeeho. Zakladatel antivirové společnosti zemřel v cele

Foto: Profimedia.cz

John McAfee na snímku z roku 2013.

Reklama

Zakladatel americké antivirové společnosti John McAfee byl ve středu nalezen mrtvý ve své cele ve Španělsku. Zpráva přišla jen několik hodin poté, co španělský soud rozhodl o jeho vydání do USA, kde mu hrozily desítky let vězení.

Článek

O úmrtí pětasedmdesátiletého podnikatele podle listu El Mundo informovalo katalánské ministerstvo spravedlnosti. V McAfeeho cele měl okamžitě zasahovat personál věznice, který se muže snažil oživovat, lékaři nakonec nicméně konstatovali jeho smrt. „Vše nasvědčuje tomu, že se jednalo o sebevraždu,“ uvedl úřad ve vyjádření s tím, že se celá záležitost dál vyšetřuje.

Podle zdroje, se kterým se spojil web CNN a který si přál zůstat anonymní, měl McAfee ve vězení spolubydlícího, ten však v době úmrtí - ani po nálezu těla - v cele nebyl. Na otázku, zda se v daném prostoru nacházela monitorovací zařízení, nejmenovaný zdroj neměl odpověď.

Do vězení se podnikatel dostal poté, co ho loni v říjnu zatkla policie na letišti v Barceloně a soud jej poslal do vazby, kde čekal na výsledek řízení o svém vydání do USA. Americké úřady tvrdí, že podnikatel a jeho spolupracovníci díky klamání investorů získali přes 13 milionů dolarů. Dopustit se kromě toho měl i spiknutí a krácení daní.

Kromě McAfeeho byl obviněn také Jimmy Gale Watson. Společně podle prokuratury v letech 2017 a 2018 zneužili zájmu investorů o trh s kryptoměnami, aby vydělali miliony dolarů pomocí „lží a podvodů“.

McAfee obvinění minulý týden označil za politicky motivovaná, protože z pozice kandidáta Libertariánské strany na prezidenta USA kritizoval americký daňový úřad IRS, který ho následně obvinil z toho, že daně neplatí. Apeloval proto na španělské úřady, aby jej nevydávaly, protože by jinak strávil zbytek života za mřížemi.

Španělský soud ale ve středu vydání McAfeeho do USA schválil. Proti rozhodnutí se nicméně ještě dalo odvolat, poslední slovo by ve věci měla španělská vláda.

Kdo byl John McAfee?

Britsko-americký programátor John McAfee založil v roce 1987 jednu z prvních firem na tvorbu programů pro zajištění bezpečnosti na internetu. Sám sice tuto firmu začátkem 90. let opustil, stále ale nese jeho jméno. Poslední dvě desetiletí pak byl podle CNN jeho život plný bizarních událostí.

V roce 2012 byl hledán kvůli výslechu v souvislosti se smrtí Gregoryho Vianta Faulla, kterého zastřelili na jednom z ostrovů patřících k Belize, kde oba muži žili. Agentuře AP tehdy podnikatel tvrdil, že je belizskou vládou pronásledován. To popřeli tamní policisté, podle kterých šlo o běžný postup při vyšetřování zločinu, o kterém McAfee mohl mít informace.

McAfee britskému webu BBC sdělil, že s Faullem nikdy velké přátelství nenavázal a mezi muži panoval spor kvůli podnikatelovým psům, na které si později zavražděný muž opakovaně stěžoval. Programátora později zadrželi v Guatemale, brzy však byl propuštěn.

„Nechci se tohoto gentlemana dotknout, ale věřím, že je extrémně paranoidní, ba dokonce cvoknutý,“ pronesl tehdy belizský předseda vlády Dean Barrow.

McAfee například v roce 2015 v rozhovoru pro WBBJ-TV uvedl, že se cítí pohodlně, jen když je ozbrojený. Televizní stanice dokonce uvedla, že během interview měl v každé ruce nabitou zbraň.

V době kandidatury na prezidenta začal McAfee propagovat kryptoměny a využil k tomu i svou platformu na sociálních sítích. Za propagační tweety si měl účtovat 105 tisíc dolarů a jeho aktivita v této oblasti nakonec přilákala pozornost Komise pro kontrolu cenných papírů USA.

Za neplacení daní v letech 2014-2018 měl McAfee dlužit více než čtyři miliony dolarů, právě miliony ale přitom vydělával ve spojení s kryptoměnami či prodejem práv na svůj životní příběh. Obviněn byl také ze zatajování majetku, do kterého spadala například jachta evidovaná na jméno jiného člověka.

V jednom ze svých posledních rozhovorů, který poskytl loni v listopadu britskému listu The Independent, podnikatel uvedl, že jeho vězeňská zkušenost ve Španělsku je „fascinujícím dobrodružstvím“ a že návrat do USA neplánuje. Spoluvězni i ostraha ho prý dokonce poznali a někteří ho následně požádali o autogram. Hlavním kontaktem mimo vězeňský svět mu měla být manželka Janice.

Podle BBC byl McAfee složitý a nevyzpytatelný muž, jehož pestrý život byl poznamenán temnými zvraty a sebezničením. Jeho poslední roky pak definovala charakteristická bujnost a nihilistické pohrdání autoritou.

Reklama

Související témata:
John McAfee

Doporučované