Hlavní obsah

Základna na Měsíci musí být jako pevnost. Inspiroval jsem se barokem, říká vesmírný architekt

Výzva s Ondřejem Doulem: O kolonizaci vesmíru, vývoji sedaček pro kosmické lodi i stresu při simulované misi na Mars.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Řada úspěšných amerických vizionářů začínala v garáži. Ondřej Doule měl první ateliér v kůlně rodičů na zahradě u Přelouče. Začínal s modely z časopisu ABC, teď navrhuje sedadla pro lety do vesmíru i obydlí pro kolonizaci Marsu.

Článek

Když se Ondřej Doule představí jako vesmírný architekt, spousta lidí si myslí, že si dělá legraci. „Jde o kombinaci architekta a leteckého inženýra s prvky humanitních věd,“ vysvětluje ve Výzvě muž, který ve Floridském technologickém institutu buduje laboratoř pro pilotované vesmírné lety.

Vystudoval architekturu na ČVUT a mezinárodní vesmírnou univerzitu ve Štrasburku, byl na stáži v NASA. A teď mimo jiné navrhuje stavby pro lidské posádky na Měsíci nebo Marsu. Některé z nich se dají použít i v extrémních podmínkách na Zemi, třeba po přírodních katastrofách. (Na jeho projekty a návrhy se můžete podívat v úvodním videu.)

Foto: Ondřej Doule

Návrh lunární základny LB10 je inspirovaný architekturou barokních pevností.

„Počítám, že s turisty se do vesmíru začne létat do dvou let, pak přijdou lety na na Měsíc a na Mars,“ říká.

„Věřím, že Měsíc osídlíme dřív než Mars. Konstrukce naší základny na Měsíci je inspirovaná barokním opevněním. U tohoto projektu jsem přemýšlel i nad tím, jaký architektonický styl by lidstvo mělo založit na jiném vesmírném tělese,“ dodává Doule.

Ondřej Doule si ale vyzkoušel i roli herce a producenta. V roce 2014 absolvoval misi na základně v Utahu simulující pobyt na Marsu a chtěl se tam vrátit. To zaujalo divadelníky ze skupiny Vosto5 a režiséra Benjamina Tučka, takže dr. Doule přišel s novým projektem a natočil film Mars.

Při první simulované misi na rudé planetě kvůli stresu jeden z účastníků náročnou práci v uzavřeném prostředí psychicky nevydržel. Ostatní museli výzkum přerušit, situaci vyřešit a pokračovali dál.

„U koordinátorů z Mars Society mi pomohlo, jak jsme tu situaci zvládli, takže natáčení filmu bylo 154. misí v patnáctileté historii stanice,“ vzpomíná Doule.

Jak zvládli nedostatek vody a nepohodlí při natáčení v extrémních podmínkách čeští herci? Proč by se měl pro stavbu lunární základny využívat měsíční prach? A proč je na jeho poslední projekty pro lety do vesmíru uvalené informační embargo?

Podívejte se na video v úvodu článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované