Hlavní obsah

Základna v Náměšti nad Oslavou připomněla československé letce RAF

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Vojáci 22. základny vrtulníkového letectva z Náměště nad Oslavou si dnes slavnostním nástupem připomněli vznik 311. československé bombardovací perutě RAF (Royal Air Force, Královské letectvo).

Článek

Pamětním odznakem ocenili i takřka šestadevadesátiletého Tomáše Loma, který je jedním z posledních žijících členů perutě. Lom zároveň zaštítil novou expozici o 80 let staré letecké peruti, která na základně vznikla. Nastoupil do ní jako osmnáctiletý.

Jednotka vznikla 29. července 1940 v anglickém Honingtonu. Ve středu se tam konal pietní akt i s českými a slovenskými zástupci. „Zároveň se nám podařilo navštívit dva hřbitovy našich padlých hrdinů,“ řekl velitel náměšťské základny Rudolf Straka. Peruť byla oficiálně rozpuštěna jako jednotka RAF až 15. února 1946, měla za sebou takřka 27.000 bojových hodin a 250 padlých či nezvěstných.

Lom se narodil 1. srpna 1924 jako Tomáš Löwenstein. V roce 1943 byl v RAF vycvičený jako radiotelegrafista a palubní střelec. Působil na čtyřmotorovém bombardovacím letounu Liberator. „Monitorovali jsme hlavně základnu, my sami jsme nesměli vysílat, leda v případě operační nutnosti, jinak jsme museli jen poslouchat u radia a u radaru,“ řekl Lom. Součástí nové expozice je i model letounu, kterým létal. U rádia podle něho bylo nesnesitelně. „Pak jste mohli jít k bočním kulometům, kde se člověk nadýchal trochu čerstvého vzduchu,“ řekl Lom. Z letounů kontroloval především pohyby německých lodí a ponorek v Atlantickém oceánu. Hlídka trvala i 13 hodin.

Expozice připomíná mimo jiné i letce RAF Leonharda Smrčka, který se narodil v Budišově na Třebíčsku. Část jeho osobních věcí zapůjčil jeho synovec Zdeněk Smrček. „Bylo zajímavé, že studoval na gymnáziu ve Velkém Meziříčí a potkal se tam (u RAF) se svým spolužákem přímo ze třídy, s Františkem Doležalem, a navíc ještě s Karlem Novotným. Nevím, kolik je v naší republice gymnázií, kdy vlastně ze dvou ročníků tři se setkali u 311. perutě,“ řekl Smrček. Jeho strýc zemřel v červnu 1941. Byl sestřelený nad Nizozemskem.

Náměšťská základna má asi šedesátiletou historii. V roce 2004 jí hrozil zánik. V roce 2013 prošla reorganizací a sloučila se se základnou Přerov. Má ve výbavě dopravní vrtulníky Mi-171Š a Mi-24/35. Je pravidelným místem konání cvičení Ample Strike zaměřeného na výcvik předsunutých leteckých návodčích.

Navzdory epidemiologické situaci se počítá i s letošním ročníkem, kterého se kromě českých zúčastní i vojáci z deseti dalších zemí. Zahájení je naplánované na 31. srpna. „Uvidíme, jak se bude situace dál vyvíjet, jestli se v té formě, jakou máme naplánovanou, cvičení uskuteční,“ řekl Straka. Plánovací konference se podle něj konaly na dálku.

Vojáci náměšťské základny budou využívat nové vrtulníky, o jejichž nákupu rozhodlo Ministerstvo obrany loni v listopadu. ČR získá osm víceúčelových UH-1Y Venom a čtyři bojové vrtulníky AH-1Z Viper. Všechny stroje by pak měla česká armáda dostat v roce 2023. Zakázka je za 14,6 miliardy Kč bez DPH.

Reklama

Doporučované