Hlavní obsah

Zákon proti rouhání může kdokoli zneužít ke mstě, varuje novinář

Pákistánská křesťanka odsouzena k smrti byla nakonec nejvyšším pákistánským soudem osvobozena.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Asia Bibi – pákistánská křesťanka, která byla odsouzena ve své zemi k smrti za urážky proroka Mohameda a která byla nakonec nejvyšším pákistánským soudem osvobozena, musí nyní žít pod policejní ochranou.

Článek

Asia Bibi, třiapadesátiletá matka pěti dětí, která pochází z provincie Paňdžáb, čekala 8 let ve vězení na rozsudek smrti. Protože měla údajně urazit islám.

Místo, kde se žena v tuto chvíli nachází, je neznámé. Pákistánské úřady odmítly zprávy, že by už opustila zemi.

„Jestli je opravdu v bezpečí, tak to opravdu je nejisté, protože pákistánská vláda slíbila protestujícím, že se proti rozsudku soudu odvolá,” říká pákistánský novinář Pir Zubair Shah.

V Pákistánu je podle zákona možné za rouhání vůči Prorokovi uložit trest smrti. Kritici tvrdí, že tento trest slouží k perzekuci náboženských minorit.

„Problém je především v Paňdžábu, což je největší pákistánská provincie. A z té pochází i Asia Bibi,” říká dále Zubair Shah. „V této oblasti je náboženský extremismus a islámský fundamentalismus na vzestupu. Bohužel zde dochází k velkému množství násilí páchanému na křesťanech. Pokud budou existovat zákony o rouhání, tak je kdokoliv může zneužít. Ať pro osobní nebo i třeba i ekonomické účely.”

Podrobnosti v reportáži, která je součástí pořadu Svět bez obalu. Ten můžete sledovat v premiéře na TV Seznam každou středu od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Doporučované