Hlavní obsah

Zákonodárcům a bývalým prezidentům někdo v USA posílá trubicové bomby. Přišla i do redakce CNN

FBI vyšetřuje několik zásilek s bombami.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Prakticky všechny americké bezpečnostní složky se zapojily do pátrání po pachateli pokusů o pumový útok, jehož oběťmi se měli stát bývalý prezident Barack Obama, prezidentská kandidátka Hillary Clintonová a miliardář a filantrop George Soros.

Článek

Všechny zásilky policie bezpečně zlikvidovala. Obama, Hillary a Bill Clintonovi nebyli v přímém ohrožení, zásilky se jim nedostaly do rukou. Zřejmě podomácku vyrobené zařízení bylo zachyceno při obvyklé bezpečnostní kontrole všech zásilek, které Clintonovi a Obama dostávají. Podobnou kontrolou prochází i pošta pro Sorose.

Výbušné zařízení určené Sorosovi bylo objeveno v pondělí, trhavina zaslaná Clintonovým v úterý večer a bomba pro Obamu byla nalezena dnes ráno. Zhruba ve stejné době musela být kvůli bombě vyklizena i budova Time Warner, kde sídlí newyorská redakce televize CNN.

Jiří Hošek komentuje kauzu trubicových bomb v USA.Video: Seznam Zprávy

Prezident snahy o útok trhavinou odsoudil. „Tyto zbabělé pokusy nemůžeme tolerovat. Všechny, kdo volí násilí, co nejrozhodněji odsuzuji,“ prohlásil Donald Trump. Tajná služba Spojených států a další policejní složky věc vyšetřují a nasadí všechny síly k ochraně kohokoli, kdo by byl těmito zbabělci ohrožen," uvedla ještě předtím prezidentská mluvčí Sarah Sandersová.

V případě zásilek pro Clintonovou a Obamu nebezpečnou poštu odhalili agenti Tajné služby Spojených států, kteří mají na starosti ochranu hlavy státu. Služeb ochranky ze zákona využívají i bývalí prezidenti a jejich manželky či manželé.

Redaktoři televize CNN, kteří sídlí v manhattanské budově Time Warner, zachytili podezřelý balík v poštovní podatelně. Celá budova, která je součástí rozlehlého komplexu na jižním okraji Central Parku, byla evakuována. Newyorská policie prý věří, že má „v tuto chvíli“ situaci pod kontrolou.

O okolnostech nálezů podle listu The New York Times zatím nejsou bližší informace. Policie novinářům sdělila, že v pokusu o atentát na Sorose a Clintonovy a zřejmě i v případě trhaviny pro Obamu šlo o trubkovou bombu asi 15 centimetrů dlouhou, napěchovanou výbušnou látkou. Zatím není jasné, zda šlo i v případě CNN o stejnou bombu. Nikdo se k odpovědnosti nepřihlásil. O motivech se proto zatím nic neví – silně se však spekuluje o tom, že činy mají politické pozadí a souvisejí spolu.

Podezřelé balíčky dorazily i do floridské kanceláře poslankyně Sněmovny reprezentantů a bývalé šéfky centrální kanceláře Demokratické strany Debbie Wassermanové Schultzové, do kanceláře demokratické senátorky Kamaly Harrisové a také do redakce deníku San Diego Tribune.

Filantrop a politický aktivista Soros je častým terčem tvrdé kritiky konzervativních skupin a na jeho adresu zaznívají výhrůžky amerických antisemitů. Nedávno se o něm kriticky vyjádřil i prezident Donald Trump, když mu přiřkl financování protestů proti soudci Brettu Kavanaughovi. Ostrá slova volí i někteří další republikánští politici.

Clintonovi se v těchto dnech zapojili do kampaně před blížícími se kongresovými volbami a objíždějí volební shromáždění demokratických kandidátů. Demokraty kandidující v listopadových volbách aktivně podporuje i Obama.

Reklama

Doporučované