Hlavní obsah

Zákony o přírodních památkách berou lidem práci. Trump uvažuje, že ochranu některých zruší

Donald Trump přikázal prověřit desítky chráněných míst. Video: Lukáš Marek, ČTK

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump podepsal dekret, kterým nařídil prověřit status několika desítek národních památek a chráněných míst na federální půdě. Jeho rozhodnutí otevírá cestu k možnému ukončení ochrany a následnému využití oblastí například pro těžbu, napsala agentura Reuters.

Článek

Během podpisové ceremonie Trump prohlásil, že dekret ukončí další z příkladů do očí bijícího zneužívání federální moci a vrátí pravomoci zpět do rukou států a lidu, kam patří. List The Washington Post poznamenal, že prezident si tak ještě před završením prvních sto dní v úřadu snaží připsat další úspěchy. Donald Trump se domnívá, že zákony na ochranu určitých lokalit berou lidem práci.

Podle zákona z roku 1906 může prezident na federální půdě vyhlásit památkovou ochranu, což výrazně omezuje využívání oblasti. Například nyní již bývalý prezident Barack Obama na konci loňského prosince, tedy zhruba tři týdny před odchodem z funkce, prohlásil za národní památku 5 463 čtverečních kilometrů federální půdy v Utahu kolem přírodních útvarů Bears Ears. V oblasti, kde se nachází hojná naleziště indiánských památek, tak znemožnil těžbu surovin a komerční rozvoj, čímž rozhněval místní republikány.

Na základě nového dekretu má nyní americké ministerstvo vnitra prověřit budoucnost několika desítek chráněných míst, a to včetně oblasti Bears Ears.

Reklama

Související témata:

Doporučované