Hlavní obsah

Zákrok, který může změnit medicínu. Český lékař poprvé transplantoval obličej Afroameričana

Foto: Profimedia.cz

Český lékař Bohdan Pomahač jako první v historii transplantoval obličej Afroameričana, vážně popáleného Roberta Chelsea.

Reklama

Osmašedesátiletý Robert Chelsea se stal prvním Afroameričanem, který podstoupil celkovou transplantaci obličeje v historii. Šestnáctihodinovou operaci vedl tým českého lékaře Bohdana Pomahače v americkém Bostonu, zapojilo se na 45 lékařů.

Článek

První nabídku na transplantaci obličeje Robert Chelsea odmítl. A to i přesto, že by ho souhlas zbavil měsíců čekání na listině zájemců. Měl zkrátka za to, že možnost, která tehdy (v roce 2018) přišla, není pro něj.

Jak popsal časopis Time, transplantovaná kůže měla patřit dárci s mnohem světlejším typem pleti, než byla jeho vlastní. A vážně popálený muž se rozhodl, že nechce vypadat jako „zcela jiný člověk“.

Transplantace obličeje jsou ve světě obecně velmi vzácné. K té první se odhodlali lékaři ve Francii v roce 2005 a od té doby jich bylo po světě provedeno ani ne padesát. Každá nová operace je pozoruhodná, ale případ Roberta Chelseaho je ještě výjimečnější. Pacient se stal vůbec prvním Afroameričanem a nejstarším pacientem, který podstoupil úplnou transplataci obličeje.

Nerovnosti v lékařském systému

Jeho případ přitom podle komentátorů poukázal na další problém – nerovnost v lékařském systému mezi afroamerickými a bělošskými pacienty v USA. I přes to, že podle statistik Afroameričané umírají na řadu nemocí častěji než běloši, je u nich mnohem menší pravděpodobnost transplantace. A pro ty, kteří potřebují specifickou dárcovskou kůži – tedy tmavou – je šance na úspěch ještě nižší.

Program Dárců života, díky kterému byl osmašedesátiletý Chelsea spojen se svým dárcem, říká, že 40 procent čekajících na transplantaci jsou Afroameričané. Takových dárců je ale jen 12–14 procent.

Popáleniny třetího stupně na polovině těla

„Bůh žehnej dárci a jeho rodině, kteří se rozhodli věnovat tento vzácný dar a dát mi druhou šanci,” řekl Chelsea. „Nemohu ani popsat slovy, jak se cítím. Jsem vděčný a cítím se požehnaný tímto darem,“ popsal své pocity postižený pacient.

Muž původem z Kalifonie utrpěl popáleniny na 60 procentech těla po vážné autonehodě. Ztratil celé rty, část nosu a levého ucha. Poté, co jeho vůz pohltily plameny na dálnici v Los Angeles a on uvázl uvnitř, na polovině těla měl popáleniny třetího stupně.

Osmnáckrát ho operovali. První čtyři měsíce byl většinu času v bezvědomí. V nemocnicích strávil i dalších dva a půl roku, kdy se lékaři snažili zachránit jeho vnitřní orgány a prováděli transplantace kůže na dalších částech těla.

Největší známky zranění se týkaly obličeje – kvůli silným popáleninám měl Chelsea tvář znetvořenou. Chybějící rty odhalovaly zuby a celý obličej lemovaly jizvy.

Muž prošel psychickým traumatem, i přesto v rozhovoru pro časopis Time o svém zevnějšku žertoval. Svoji tvář přirovnal k halloweenskému převleku a řekl, že ostatní za jejich vyděšené pohledy neobviňuje. „Vidíte, jak se na mě dívají? Je to roztomilé. Jsou zvědaví,“ prohlásil Chelsea s úsměvem.

Pomahačův tým jako první v historii

Po šesti letech čekání mu český lékař Bohdan Pomahač, ředitel plastické chirurgie Brigham Health v Bostonu, jako první nabídl kompletní transplantaci celého obličeje. Muž byl ale se svým vzhledem údajně tak vyrovnaný, že si v prvních chvílích nebyl jist, zda operaci stále chce.

Nakonec v červenci podstoupil 16hodinovou operaci ve spolupráci 45 lékařů. „Přestože Robert byl v 68 letech nejstarším pacientem po transplantaci obličeje, postupuje v léčbě a zotavuje se pozoruhodně rychle,“ řekl doktor Pomahač.

Bohdan Pomahač od 90. let působí v USA a jako první tady úspěšně provedl celkovou transplantaci obličeje. Věnuje se výzkumným projektům, klinické praxi plastické chirurgie a v roce 2007 se stal vedoucím popáleninového centra v Bostonu.

Reklama

Doporučované