Hlavní obsah

Zákulisí návštěvy v Bílém domě. Jak to vypadá na místě, kam se běžně člověk nedostane?

Jak probíhalo setkání Babiše s Trumpem v Bílém domě?Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Do Oválné pracovny se vejdou zhruba čtyři desítky novinářů. Před vstupem do Bílého domu je čeká přísná bezpečnostní prohlídka.

Článek

Český premiér Andrej Babiš a americký prezident Donald Trump spolu jednali asi osmdesát minut, části schůzky se účastnily i delegace obou zemí. Trumpovi přivítali Babišovy tradičně před Bílým domem.

Oba páry vstoupily do Bílého domu krátce před druhou hodinou odpoledne místního času, první do budovy vešli Trump a Babiš, za nimi jejich manželky. Melania Trumpová přivítala ženu českého premiéra Moniku v zelených plášťových šatech, manželka českého předsedy vlády přijela do Bílého domu ve světle fialovém. Po stranách vstupu do jižního sloupového portálu Bílého domu vlály americká a česká vlajka.

Před vstupem do Oválné pracovny se Trump pozdravil s přítomnými novináři. „Nazdar, chlapci,“ řekl prezident. „Uvidíme se uvnitř, jestli o to budete stát,“ zažertoval.

Do Oválné pracovny americká strana obvykle pouští necelých čtyřicet novinářů, z poloviny jde o zástupce amerických médií, uvedl pro Seznam Zdeněk Beránek, zástupce českého velvyslance v USA. Před vstupem do Bílého domu čeká každého přísná bezpečnostní prohlídka.

Babiš po zhruba osmdesátiminutové schůzce před novináři uvedl, že jednání s Trumpem byla velmi konkrétní. Debata se podle něj vedla o americké obchodní politice vůči Evropské unii, o kybernetických hrozbách, o energetice a plynovodech. Krátce se státníci zabývali projektem modernizace českých jaderných elektráren, nákupem víceúčelových vrtulníků pro českou armádu a případným dovozem amerického zkapalněného plynu. Tématem jednání v Bílém domě byly také závazky České republiky vůči NATO.

Babiš, který byl prvním českým premiérem v Bílém domě od roku 2011, přivezl Trumpovi jako dar vzácnou jubilejní pistoli CZ 75 z dílen České zbrojovky v Uherském Brodě. První dáma Spojených států Melania Trumpová pak dostala náušnice z českého granátu, pro Trumpova vnoučata přivezl Babiš tradiční české pastelky.

Reklama

Doporučované