Hlavní obsah

Zákulisí nemocniční kauzy: Za vším stál jeden v podstatě geniální nápad

Reportéři Seznamu: Vojtěch Blažek přibližuje detaily aktuální kauzy Bulovka.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Se začátkem prázdnin spustila policie ve dvou pražských nemocnicích skutečně velkou akci. Jde o rozsáhlé manipulace s veřejnými zakázkami.

Článek

Ve vazbě kvůli tomu skončila někdejší ředitelka pražské nemocnice Na Bulovce a také podnikatel Tomáš Horáček – veřejnosti spíše neznámý muž, který se však léta pohybuje v politickém zákulisí.

Reportéři Seznamu Vojtěch Blažek a Radek Nohl se dostali k dokumentu, který řadu zakázek popisuje. Poodkrývá, s jakými informacemi policisté pracují. A co přesně vyšetřovatelé podnikateli Horáčkovi přičítají.

„Úkolem pro nás novináře je teď zmapovat, jak se stalo, že se Tomáš Horáček vypracoval z podnikatelského polosvěta v úspěšného podnikatele,“ říká Vojtěch Blažek. „Najednou si dal před jméno titul, za jméno titul a založil první chráněnou dílnu. Přičemž jeho nápad byl v podstatě geniální. Tehdy totiž ze zákona platilo, že kdo zaměstnává postižené, má status chráněné dílny, má při veřejných zakázkách automaticky zvýhodnění patnáct procent. Oproti ostatním, kteří nabízejí určitou cenu, si mohl odečíst patnáct procent.“

Zatímco běžně chráněné dílny nabízejí třeba montování počítačů či podobné činnosti, které lidé s handicapem zvládnou, Horáček dodával všechno. Ovšem - přes subdodavatele. „Byl schopen dodávat jak zdravotnickou techniku, tak auta, cement, když plácnu, tak klidně i vojenskou techniku. Tím trochu pokřivil trh,“ říká Blažek. „A navíc si tím, že dokázal vyhrávat zakázky po celé republice, udělal kontakty mezi politiky.“

Kolik peněz se v případu točí a jak s tím souvisí Středočeský kraj, který už v jedné velké zakázkové aféře figuruje - v té s Davidem Rathem? I na to se reportéra Vojty Blažka ptala novinářka Sabina Slonková.

Interview je součástí pořadu Reportéři Seznamu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každé pondělí od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reportéři Seznamu: O hypotékách, kauze Bulovka i vlastní minulosti. Sabina Slonková zpovídá redaktory Aleše Černého, Vojtěcha Blažka a Filipa Horkého.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované