Hlavní obsah

Zákulisní bitva o moc v ANO. Jde o kauzu, která Babiše rozpaluje doběla

Foto: Profimedia.cz

Exministryně spravedlnosti a šéfka jihomoravského ANO Taťána Malá patří v bitvě o vliv v důležitém regionu ke klíčovým spojencům bývalého brněnského primátora a místopředsedy ANO Petra Vokřála.

Reklama

Kandidát na jihomoravského hejtmana Petr Vokřál se úporně brání, aby se debaty o korupční kauze a zrušení tří buněk účastnili všichni zástupci zaniklých organizací.

Článek

Po dlouhé době se u jednacího stolu, ne přes obrazovku, sejde vedení ANO. Špičky hnutí čeká ve čtvrtek vedle schvalování krajských volebních kandidátek i řešení jednoho delikátního problému, který již několik týdnů jitří atmosféru uvnitř ANO – totiž postoj ke korupční kauze Stoka a nedávnému zrušení tří brněnských organizací.

Seznam Zprávy zjistily, že vedení ANO není v přístupu k řešení jihomoravské aféry s veřejnými zakázkami jednotné. Jiný názor než většina nejužšího vedení hnutí hájí bývalý brněnský primátor a místopředseda ANO Petr Vokřál.

„Vzhledem k vývoji a k tomu, jak je to opět řízeno zvenčí, nedomnívám se, že bychom měli proaktivně někoho zvát. Schůzky našich bývalých členů připravují naši ‚nikdyčlenové‘. Včetně právníků,“ sdělil podle několika zdrojů redakce Vokřál kolegům z nejužšího vedení.

Tento nesoulad je pro Babišův subjekt citlivý a nekomfortní především kvůli blížícím se krajským volbám, ve kterých bude Vokřál kandidovat na jihomoravského hejtmana. Podle informací Seznam Zpráv mezi členy grémia sílí údiv nad tím, proč se Vokřál tak urputně brání tomu, aby kauzu Stoka a rozpuštění některých buněk projednalo vedení se všemi zástupci zaniklých organizací.

Výbušná pozvánka

O co přesně jde? Na předsednictvu se již několik týdnů přetřásá otázka, zda ANO vezme zpět svůj verdikt, kterým na začátku března zrušilo organizace Brno-Židenice, Brno-Černovice a Brno-Starý Lískovec kvůli podezření, že jejich členové jsou propojení s obžalovanými aktéry případu Stoka.

Vyloučení členové se však vzbouřili, najali si advokáta a hnutí ANO hrozí soudem – zejména proto, že neměli příležitost se hájit. Tvrdí, že s korupční kauzou na brněnských úřadech a v městských firmách nemají nic společného.

Předsednictvo ANO v uplynulých týdnech v řešení záležitosti nemotorně přešlapovalo, v polovině dubna dokonce podle tehdejších zjištění redakce zrušilo hlasování, které rušilo verdikt rušící zmíněné organizace.

Teď téma přistálo vedení hnutí opět na stole. Koncem minulého týdne se hlavní manažer hnutí Jan Richter vedení ANO dotázal, koho všeho pozvat na jednání čtvrtečního předsednictva.

„Pokud budete souhlasit, že někoho z dotčených osob na jednání pozvat, bylo by dobré, aby každou zrušenou organizaci někdo reprezentoval. Ideálně bývalí předsedové – tedy Votavová (Brno-Židenice, pozn. red.), Korkešová (Brno-Černovice, pozn. red.), v případě Starého Lískovce se vyjadřuje nejvíce pan Němeček,“ zjišťoval Richter.

Většina členů grémia včetně šéfa Andreje Babiše reagovala podle zdrojů Seznam Zpráv souhlasně s tím, že kauzu je třeba rozebrat i s představiteli zrušených organizací.

Místopředseda Vokřál však nadšeně nezněl. „Můj názor je, že bychom měli pozvat maximálně toho, kdo o to stojí. V tomto případě Novotného a Němečka,“ reagoval bývalý brněnský primátor.

Narážel na to, že nejhlasitější kritička zrušení brněnských organizací a bývalá šéfka části Brno-Židenice Iva Votavová a její právní zástupce Radek Ondruš se o účast na jednání předsednictva údajně nepřihlásili ve lhůtě. „Nevidím důvod pro účast právníků. Je to vnitropolitické dění, ne soud. Navíc v době mého stanoviska mi nebyl znám žádný další zájem dalších bývalých členů,“ napsal Vokřál redakci.

Brněnský exprimátor překvapil i manažera Richtera, když na čtvrteční jednání pozval šéfku hnutí v jihomoravském regionu a poslankyni Taťánu Malou, jeho blízkou spojenkyni, a předsedkyni ANO v Brně Karin Karasovou. Richter o tom původně nevěděl. Celé to však zapadá do Vokřálovy strategie obklopit a obrnit se na čtvrtečním jednání spojenci, kteří mají pomoci přesvědčit zbytek předsednictva o řešení, které prosazuje brněnský exprimátor.

Advokát Ondruš, který v případu Stoka zastupuje městskou část Brno-střed coby poškozenou stranu a nyní právně pomáhá i vyloučeným straníkům, uvedl, že u manažera hnutí Richtera projevil zájem se čtvrtečního jednání zúčastnit. „Pokud mě pozvou, na jednání přijedu. V pondělí ráno jsem mluvil s manažerem Richterem, kterému jsem sdělil, že jsme připraveni se zúčastnit,“ řekl Ondruš Seznam Zprávám.

Šance na obranu

Jeho cílem je, aby se zrušilo březnové rozhodnutí předsednictva rozpustit zmíněné organizace. Pokud by jihomoravský region nadále trval na ukončení jejich činnosti, měli by dostat členové inkriminovaných buněk možnost se k věci vyjádřit.

„Jde o to, aby se zrušil rušící verdikt. A pak aby existovala varianta, že bude-li region požadovat dané organizace zrušit, musí návrh protáhnout nejdříve oblastmi. V nich by se k věci vyjádřili zástupci daných organizací. Bylo by třeba jednotlivé lidi vyslechnout, nechat zaznít jejich pohled a případná podezření vůči nim doložit. Dosud pan Vokřál nedoložil vůbec nic,“ řekl Seznam Zprávám advokát Ondruš.

Jinými slovy: krajské jihomoravské předsednictvo by mělo nejprve nashromáždit podrobné informace a důkazy o tom, že členové inkriminovaných buněk skutečně figurují ve zmiňované kauze Stoka.

Návrh by projednalo oblastní a krajské předsednictvo, které by následovala celostátní centrála. Tento postup by se opět odlišoval od březnové praxe, neboť tehdy předsednictvo ANO zrušilo brněnské organizace „šmahem“.

Reklama

Doporučované