Hlavní obsah

Zákulisní bitva o náměstky. Ministr chce před volbami změny, narazil u ANO

Foto: Jan Mihaliček

Ministr zahraničí Tomáš Petříček čelí tlaku na odvolání z funkce ze strany prezidenta Zemana.

Reklama

V pozici politické náměstkyně ministerstva zahraničí skončila Anita Grmelová. Konec šéfa diplomacie Tomáše Petříčka (ČSSD) chce prezident Miloš Zeman.

Článek

V kulisách tlaku na odvolání Tomáše Petříčka se rozběhla poziční válka o vysoké manažerské posty v Černínském paláci.

Kvůli zřízení atraktivní funkce náměstka, který by měl na starosti humanitární a rozvojovou pomoc, se Petříček dostal v posledních týdnech i do střetu s ANO. Navrhovaná personální přestavba Černínského paláce mu u silnějšího koaličního partnera neprošla. Podle ministerstva financí by byla příliš drahá.

Ministr Petříček má plán vytvořit celou novou sekci svého úřadu, která by zastřešila prezentaci Česka v zahraničí. S tím prý souvisí i rozvojová pomoc, jež má podle ministerstva vliv na „brand“ neboli „značku“ země – a také stamilionový rozpočet.

V zákulisí se mluví o tom, že by tento post náměstka mohl připadnout Michalu Uhlovi, dlouholetému zelenému lokálnímu politikovi. Sociální demokraté se Stranou zelených jednají o předvolební koalici.

Na Petříčkově ministerstvu se také uvolnilo další místo – tento týden skončila Petříčkova politická náměstkyně Anita Grmelová (ČSSD). Potvrdila to Seznam Zprávám. Chystá se na výjezd do Švédska, kde se ujme postu velvyslankyně.

Úřad k organizačním změnám komunikuje spoře. První dotazy Seznam Zpráv v této věci z konce února nechal úřad bez odpovědi více než dva týdny. Nyní mluvčí Zuzana Štíchová připustila, že ministerstvo muselo svůj plán nejen upravit, ale také odložit.

„Sekce veřejné diplomacie a rozvojové spolupráce byla v návrhu systemizace, která se ale musela upravit. Ministerstvo zahraničí návrh nové sekce nadále interně diskutuje, součástí navrhované systematizace platné od 1. 5. ale zatím není,“ sdělila Seznam Zprávám Štíchová.

V současné době rozvojová pomoc patří na ministerstvu zahraničí do sekce mimoevropských zemí, ekonomické a rozvojové spolupráce. V jejím čele je náměstek Martin Tlapa, který je nestraník, od začátku svého angažmá v Černínském paláci je ale považován za vyslance ANO v diplomacii.

Výhrady ministerstva financí

Právě ministerstvo financí, které ovládá ANO, mělo k Petříčkovu plánu výhrady. „Ministerstvo financí se k záměru vytvoření nové sekce na ministerstvu zahraničních věcí staví velmi rezervovaně, a to s ohledem na přetrvávající pochybnosti nad nutností této změny organizační struktury,“ sdělil Seznam Zprávám mluvčí úřadu Zdeněk Vojtěch.

Podle jeho vyjádření mělo ministerstvo zahraničí přemrštěné personální požadavky. Vadily i údajně vysoké náklady, které byly se změnou spojené. „Návrh systemizace nové sekce byl nastaven na dvanáct míst vedoucích zaměstnanců, nepočítáme-li do toho zástupce vedoucích, a 33 podřízených referentů,“ tvrdí mluvčí Vojtěch.

Ministerstvo zahraničí nechalo bez odpovědi otázky, jak přesně vypadal původní návrh a o jakou změnu usiluje teď. Ze zaslané odpovědi vyplývá, že úřad stále trvá na vzniku funkce nového náměstka pro prezentaci Česka. Zároveň odmítá, že by mělo přehnané požadavky – nevzniknou prý nová místa, pod náměstka se jen přesunou stávající zaměstnanci.

Rozvojovou spolupráci Petříček označil již dříve za svou osobní prioritu. Kontrola nad ní je v rámci diplomacie citlivé téma i kvůli tomu, že nakládá s nemalými prostředky. Jen letos na ni má jít 707 milionů korun.

Vznik nové sekce má zajímavé politické souvislosti. Podle tří zdrojů Seznam Zpráv se pro post počítalo s Michalem Uhlem. Dlouholetý zelený politik momentálně v rámci koalice Dvojka sobě zasedá v zastupitelstvu Prahy 2. Se Zelenými sociální demokracie vyjednává o případném spojenectví do podzimních sněmovních voleb.

Plán dosadit ho do vysoké funkce ministerstvo ani Petříček nepotvrdili, ale ani nevyvrátili. „Vůbec o ničem nevím,“ řekl pak Seznam Zprávám Uhl v telefonickém rozhovoru.

Kvůli reorganizaci ministerstva se Petříček údajně dostal do sporu i se státním tajemníkem svého úřadu Miloslavem Staškem. Toho by si podle svého vyjádření ve funkci ministra zahraničí přál prezident Miloš Zeman. Stašek změny na ministerstvu odmítl komentovat, na SMS dotazy Seznam Zpráv ke změnám v úřadu se nevyjádřil ani ministr Petříček. Seznam Zprávy se zajímaly například o to, proč je změna potřeba takto krátce před volbami, kdy ministrovi zbývá maximálně pár měsíců v úřadu.

Kdo je Michal Uhl

Náměstek ředitelky Domu zahraniční spolupráce, příspěvkové organizace ministerstva školství. V letech 2009–2010 byl poradcem ministryně pro lidská práva Džamily Stehlíkové (Zelení) i jejího nástupce Michaela Kocába. Veřejnou pozornost vzbudilo jeho angažmá radního v Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), a to v letech 2012–2017. O ústav se tehdy rozhořel politický a ideologický boj. Uhl tehdy v médiích říkal, že instituce potřebuje více levicových historiků a že by historici měli zkoumat i to, zda a dokdy byl vůbec československý komunismus totalitou.

Uhlovy postoje by se na ministerstvu zahraničí znovu mohly dostat do střetu se stávající koncepcí úřadu. Česká diplomacie vychází z havlovské tradice podpory lidských práv. A za sociálnědemokratických ministrů, zejména za Petříčkova předchůdce Lubomíra Zaorálka, se o tuto koncepci vedly spory.

Důležitou součástí české zahraniční politiky minimálně v minulosti byla i podpora protikomunistických disidentů, například v Číně či na Kubě. A právě součástí rozvojové spolupráce, kterou podle zákulisních informací měl či mohl mít Uhl na starosti, jsou i transformační projekty, kdy Česko podporuje lidská práva a demokracii v zahraničí.

Politické souvislosti má i další personální změna v Černínském paláci. Ve funkci náměstkyně končí Anita Grmelová. „Mohu to potvrdit. Jedná se o běžný posun na jiný post v rámci kariérního systému ministerstva zahraničních věcí,“ sdělila Seznam Zprávám.

Grmelová téměř rok čekala na podpis prezidenta Zemana pro své vyslání na ambasádu ve Švédsku. Prezidentovo váhání mělo být „za trest“ kvůli jejímu podílu na článku kritizujícím Izrael, který v českých médiích publikoval ministr Petříček. Grmelová je expertka na politiku Blízkého východu.

Diplomatka zastávala post politické náměstkyně. To znamená, že ji mimo kariérní systém ministerstva do funkce jmenoval právě ministr. V minulosti však působila jako kariérní diplomatka. Druhou politickou náměstkyní Petříčka je bývalá ministryně práce a sociálních věcí za ČSSD Michaela Marksová Tominová.

Grmelové post zatím bude volný. „S obsazením místa druhého politického náměstka se v tuto chvíli počítá od 1. 4. 2021,“ uvedla mluvčí úřadu Štíchová.

Podle zdrojů Seznam Zpráv měl Petříček na místo dva kandidáty – současného předsedu pražské stranické buňky Petra Pavlíka, který mu již nyní dělá na ministerstvu poradce, a předsedu ČSSD na Praze 10 Miroslava Dvořáka.

„O možnosti, že bych se měl stát náměstkem ministerstva zahraničních věcí, s ministrem Tomášem Petříčkem nejednám. A kdyby mi to nakrásně nabídl, odmítl bych,“ řekl Pavlík Seznam Zprávám.

Dvořák své možné angažmá na přímý dotaz nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. Seznam Zprávám napsal, že děkuje za zájem, ale nyní nemá smysl věc řešit.

Dle zdrojů Seznam Zpráv je v současnosti vážnějším kandidátem Miroslav Dvořák. Ten dosud nepatřil k těsným spojencům Tomáše Petříčka v rámci ČSSD v hlavním městě.

Uvolnění místa politického náměstka přichází shodou okolností v době, kdy Tomáš Petříček bojuje o místo v čele ČSSD – na nadcházejícím dubnovém sjezdu chce nahradit dosavadního předsedu Jana Hamáčka.

Petříček již svou kandidaturu na předsedu strany oznámil a řekl si vedení pražské ČSSD o podporu. Špičky pražských socialistů informaci vzaly ale jen na vědomí a přesunuly rozhodnutí o podpoře jeho kandidatury na šéfa strany o patro níž – na stranické buňky v pražských obvodech a delegáty krajské konference. Ta je naplánována na příští úterý.

Jak si vede ČSSD v předvolebních průzkumech? To zjistíte v unikátním volebním modelu Seznam Zpráv:

Reklama

Doporučované