Hlavní obsah

Žalob o odškodnění padlo minimum. Čas se podnikatelům krátí

Foto: Profimedia.cz

(Ilustrační snímek)

Reklama

Na jaře to vypadalo, že se značná část podnikatelů a firem pokusí od státu vymáhat náhradu za škody způsobené mimořádnými opatřeními. Reálně je sporů těsně před vypršením zákonné lhůty jen minimum.

Článek

Zatímco v první polovině letošního roku řada podnikatelů hrozila, že budou po České republice vymáhat odškodnění za škody, které jim způsobila mimořádná opatření spojená s koronavirovou epidemií, ve skutečnosti pravděpodobně dojde jen na několik málo sporů.

Přeshraniční pracovník čeká na termín soudního jednání, připravuje se žaloba výrobní společnosti z Moravskoslezského kraje a do série sporů se pustila i advokátní kancelář.

To jsou zatím jediní tři aktéři, kteří veřejně oznámili nebo už podnikli kroky k žalobě o náhradu škody za mimořádná opatření. O dalších nevědí ani oslovení představitelé profesních organizací nebo advokátní kanceláře.

„Nevím o nikom z našich členů, který by to řešil. Možná někdo takový je, ale my o tom nevíme,“ konstatuje Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací a podobně reagovali i představitelé Hospodářské komory a Svazu obchodu a cestovního ruchu.

„Žádného klienta v takovém sporu nezastupujeme,“ řekla Seznam Zprávám Pavla Hloušková z advokátní kanceláře Frank Bold, která se na podobné spory zaměřuje.

Bojujete o náhradu škody za covid?

Pokud jste podali žalobu za náhradu škody nebo ji zvažujete, dejte nám o ni vědět na e-mail petr.svihel@sz.cz.

O zklamání mluví i Daniel Zinrák, advokát, který stojí za portálem Náhrady škod. Na jaře přitom jednal se stovkami firem.

„Za mě to bylo o neochotě k papírové práci,“ říká advokát s tím, že mu potenciální klienti začali odpadat ve chvíli, když jim popsal, jaké podklady bude potřebovat.

„Je to škoda. V nadávání jsme mistři,“ dodává Zinrák.

Čas na případné žaloby se totiž krátí. Během září vyprší lhůta a následně budou nároky na náhradu škody promlčené. Je totiž třeba poslat první žádost do půl roku od chvíle, kdy mimořádná opatření vláda vyhlašovala, což bylo 13. března.

Náhrady za testy na covid

Během pondělí oznámila svůj záměr žalovat Ministerstvo zdravotnictví výrobní skupina BR Group. Podle mluvčí společnosti Ivany Gračkové je to otázka několika dní, než jejich právník žalobu oficiálně podá.

„Ta opatření nebyla nikdy odůvodněná. Není řečeno, proč zatížila zaměstnavatele právě tímto způsobem a proč si vybrali zrovna skupinu Poláků a Slováků,“ říká Ivana Gračková, podle které se museli testovat i lidé, již přijížděli z příhraničních oblastí, kde nebyla ohniska. FIrmě i zaměstnancům přitom vznikaly kvůli testům velké výdaje.

„Chaotická nařízení vlády a Krajské hygienické stanice Ostrava zatěžují firmy zaměstnávající pendlery nejen finančně, ale i organizačně. Od dubna, kdy se otevřely hranice, byly testy zapotřebí nejprve jednou za měsíc, od června pak každých deset dní a po týdenním uvolnění tohoto opatření se v létě muselo testovat co 14 dní,“ popisovala firma BR Group na svých webových stránkách už v polovině srpna, co jí vadí.

Žaloba by tak měla požadovat náhradu zhruba jednoho milionu korun za pravidelné testování téměř 150 pendlerů.

O pět tisíc korun, a to také za povinný test na koronavirus a cestovní náklady s tím spojené, usiluje v další žalobě přeshraniční pracovník, klient advokáta Michala Staňka. Spor se už dostal k Obvodnímu soudu pro Prahu 1, protože advokát žaluje Úřad vlády.

„Žalovat musím orgán, který vydal krizové opatření, takže Českou republiku – Úřad Vlády České republiky,“ vysvětluje advokát Staněk, který během pondělí na výzvu soudu posílal doplnění skutkového stavu.

Přitom Michal Staněk považuje spor za takzvanou „průzkumnou žalobu“ – má dalších zhruba 50 klientů ve stejné situaci, kteří čekají na výsledek tohoto sporu. „Pokud to pro nás dopadne dobře, tak je meritum věci prostě rozsouzené a ostatní pendleři budou vědět, že když to podají, tak by měli uspět,“ říká Staněk s tím, že nechce zbytečně zahlcovat soud.

Aktuálně čeká na termín projednávání a doufá v to, že bude vypsaný na podzim či začátek zimy.

S žalobou na jaře uspěl expert na zdravotnické právo Ondřej Dostál u Městského soudu v Praze. Ten se ohrazoval proti tomu, že omezení volného pohybu a prodeje v maloobchodech vláda přenesla ze svých usnesení pod Ministerstvo zdravotnictví. Právě tímto krokem se podle něj chtěla vyhnout případným žalobám o odškodnění.

Reklama

Doporučované