Hlavní obsah

Senátem prošla ústavní žaloba na Zemana. Pro bylo 48 senátorů

Tisková konference po jednání Senátu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Kritika návrhu byla silná. O tři hlasy nakonec Senátem prošel. Na řadě je Sněmovna.

Článek

Senátoři schválili, že chtějí podat ústavní žalobu na prezidenta republiky Miloše Zemana kvůli hrubému porušování ústavy.

Ke schválení žaloby bylo třeba 45 hlasů. „48 senátorů a senátorek bylo pro návrh, 20 proti návrhu, 7 se zdrželo hlasování,“ uvedl na tiskové konferenci senátor Václav Láska z Klubu pro liberální demokracii – SENÁTOR 21, který návrh ústavní žaloby připravil.

Nyní návrh zamíří do Sněmovny, kde je třeba získat souhlas 120 poslanců z 200, aby mohla žaloba pokračovat až k Ústavnímu soudu.

Senát budou při diskusích ve Sněmovně zastupovat senátoři Václav Láska a Tomáš Goláň.

„Ráda bych vyzdvihla věcnost a korektnost debaty. My jsme dlouhodobě avizovali, že se neztotožňujeme s argumentací, která je v žalobě popsána. Senátorský klub ANO hlasoval proti,“ sdělila předsedkyně senátorského klubu ANO Zdeňka Hamousová. Návrh naopak plně podpořili například senátoři z KDU-ČSL.

Na počátku neveřejného jednání předseda Senátu Jaroslav Kubera varoval kolegy, aby nevynášeli informace.

Tvůrci návrhu žaloby tvrdí, že Zeman více či méně závažnými skutky porušuje ústavu. Vyčítají mu osm případů jednání, od nečinnosti v případě jmenování či odvolání členů vlády po vystupování v rozporu s oficiální zahraniční politikou České republiky.

Impulzem k vypracování žaloby bylo údajné ovlivňování justice prezidentem a zaměstnanci Hradu.

Nejnověji k případům přibylo Zemanovo otálení s odvoláním Antonína Staňka (ČSSD) z čela ministerstva kultury.

Prezident v polovině června označil návrh žaloby za ústavní negramotnost a odmítl tvrzení, že jsou jeho kroky v rozporu s ústavou.

Na jednání pléna jednotlivé body žaloby podrobili zákonodárci tvrdé kritice.

Konkrétně senátor Michael Canov (klub STAN) stejně jako dopoledne na tiskové konferenci šéf klubu ČSSD Petr Vícha se vymezovali třeba vůči tzv. lánskému puči nebo tomu, že prezident nechal dovládnout Rusnokovu vládu v demisi až do předčasných voleb.

Reportéři Seznamu: Kauza Staněk popíchla senátory. Žaloba na prezidenta by bez toho měla menší podporu.Video: Sabina Slonková

Proti žalobě v této podobě hlasovali všichni přítomní sociální demokraté a senátoři z klubu hnutí ANO.

Podle odpůrců návrhu právě příklady jako lánská schůzka nejsou dostatečně průkazné.

„Musí to být zvlášť hrubé porušení ústavy. Jako trestní právník se přikláním k tomu, že všechny zmíněné skutky mají být precizní, tedy řádně doložené. A když je tam jeden skutek, který lze zpochybnit, tak to oslabuje celou tu žalobu,” řekl Seznamu šéf senátního ústavně-právního výboru Miroslav Antl, zvolený za ČSSD.

Senátoři dříve projednávali i možnost podání žaloby výhradně kvůli neodvolání Staňka. Podle jednoho z iniciátorů „velké“ žaloby Václava Lásky (SEN 21) by ale „malá“ žaloba byla neúspěšná. K jednoskutkové žalobě se původně přikláněli senátoři ODS. Ti avizovali, že kdyby na dnešním jednání žaloba neprošla, vrátí se k této verzi.

Podle experta na ústavní právo Ondřeje Preusse by ale u soudu obstála spíše tato varianta žaloby.

Podle ústavního experta Ondřeje Preusse by větší šanci na úspěch měla žaloba jen kvůli (ne)odvolání ministra Staňka.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

„Právě v tom skutku, kdy odmítá odvolat a jmenovat nového ministra kultury, jsme podle mého názoru za hranou. A prezident hrubě porušuje ústavu,“ říká advokát Ondřej Preuss.

To potvrzuje i Antl. „Tam nejde o to, jestli to vyřeší dneska nebo třeba za týden. Tam jde o výklad lhůty ‚bez zbytečného odkladu‘. A už nastal,” je přesvědčený Antl.

Všechny ostatní body právě projednané žaloby podle Preusse neobsahují takovou intenzitu, aby skutečně šlo o porušení ústavy ze strany prezidenta.

Teoreticky pokud by se ústavní žaloba dostala až před soud, existují podle Ondřeje Preusse dvě možnosti.

„Buď žalobě soud vyhoví a prezident republiky ztrácí svoji funkci i možnost ji kdykoliv v budoucnosti nabýt, nebo druhou možností je, že soud žalobu odmítne a nestane se vůbec nic,“ vysvětluje možné varianty expert.

V případě, že by soud žalobě vyhověl, by se musely vyhlásit nové volby.

Reklama

Související témata:

Doporučované