Hlavní obsah

Žaloba na Zemana se protáhne. Senátoři teprve dávají dohromady podklady

Foto: ČTK

Miloš Zeman při nedělním projevu k Vrběticím.

Reklama

Ústavní žalobu na prezidenta Senát pouze navrhuje, posvětit ji musí Poslanecká sněmovna. Hlasovat pro musí ústavní většina, což jsou tři pětiny všech poslanců.

Článek

Senátorský klub ODS a TOP 09 dnes projednal možnou žalobu na prezidenta Miloše Zemana kvůli některým jeho výrokům při víkendovém projevu k vyšetřování výbuchů ve Vrběticích. Jednání je podle předsedy klubu, senátora Zdeňka Nytry, teprve na začátku.

„Dáváme dohromady věcné podklady. Když usoudíme, že by žaloba měla šanci na úspěch, podáme ji,“ uvedl Nytra, podle nějž je vše nyní ve fázi konzultací s právníky. Jasné rozhodnutí by podle něj mělo padnout v řádu jednotek týdnů.

Iniciativa s žalobou vznikla poté, co se prezident veřejně vyjádřil k novým zjištěním bezpečnostních služeb týkajícím se výbuchů muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014. Zeman třeba uvedl, že se stále pracuje se dvěma vyšetřovacími verzemi. Kromě té, že za výbuchy stojí ruští agenti, zmínil i tu původní, kterou byla neodborná manipulace s materiálem. Tuto verzi později odmítl premiér Andrej Babiš (ANO).

Kroky prezidenta v posledních dnech podle dřívějšího vyjádření Nytry ukazují, že Zeman nejedná v zájmu České republiky. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) také upozornil třeba na to, že hlava státu ve svém projevu zveřejnila některé údaje ze živé kauzy, které by mohly ovlivnit její další vyšetřování.

Ústavní žalobu na prezidenta však Senát pouze navrhuje, posvětit ji musí Poslanecká sněmovna. Hlasovat pro musí ústavní většina, což jsou tři pětiny všech poslanců.

Například lidovci chtějí o této variantě jednat na poslaneckém klubu. Řeší to i se svými senátory. V rozhovoru pro Seznam Zprávy to řekl šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. Pro by byl třeba poslanecký klub hnutí STAN, jak redakci potvrdil jeho předseda Jan Farský.

Reklama

Doporučované