Hlavní obsah

Žaloba zdržuje od státnických povinností. Trumpovi právníci žádají pro prezidenta imunitu

Donald Trump chce imunitu, aby se vyhnul žalobě za pomluvu.Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Amerického prezidenta pár dnů před inaugurací zažalovala účastnice jeho reality show The Apprentice. Brání se proti nařčení, že je lhářka.

Článek

Americký soud bude v brzké době projednávat nárok Donalda Trumpa na imunitu v případu žaloby, kterou na něj podala Summer Zervosová. Účastnice Trumpovy reality show The Apprentice neboli Učedník v listopadu minulého roku vystoupila s prohlášením, že ji americký prezident v roce 2007 obtěžoval.

V hotelovém pokoji v Beverly Hills ji měl líbat, osahávat a měl se ji pokusit povalit na postel. Trump následně o Zervosové prohlásil, že je lhářka a že obvinění jsou „naprosto vymyšlená a falešná”.

„Nikdy se nic nestalo některé z těch žen. Naprosto vymyšlené bláboly pro ovlivnění voleb. Nikdo nemá víc respektu k ženám než já!" napsal na svém Twitteru Trump vloni v říjnu.

Summer Zervosová na něj za tato slova podala žalobu pro pomluvu. Uvedla ale také, že je připravena ji okamžitě stáhnout, když se Trump omluví a přizná, že se k ní choval nevhodně.

Trumpův obhájce Marc Kasowitz tvrdí, že žaloba prezidenta odvádí od jeho státnických povinností.

Soudy ve Spojených státech už obdobný případ projednávaly. V roce 1997 zažalovala jistá Paula Jonesová tehdejšího prezidenta Billa Clintona za to, že ji ještě jako guvernér státu Arkansas sexuálně obtěžoval. Soudy se tehdy vyjádřily, že nikdo nestojí nad zákonem, ani prezident Spojených států, a imunitu si v tomto případě nezaslouží. Pokud by přesto Donald Trump imunitu získal, žalobě by čelil po odchodu z Bílého domu.

Marc Kasowitz argumentuje tím, že případ Jonesová vs Clinton nevyřešil všechny právní otázky plynoucí z případu a nelze ho tedy brát jako precedens.

Web USA Today připomíná, že Trump nebo jeho společnosti byli za posledních 40 let žalováni více než čtyřsetkrát.

Reklama

Související témata:

Doporučované