Hlavní obsah

Žalobce čeká v Bohumíně na posudky. Podle nich se může hrát i o doživotí

Foto: Policie ČR

Muž obviněný ze žhářství v bohumínském paneláku skončil ve vazbě. Hrozí mu až doživotní trest.

Reklama

Vyšetřování srpnové tragédie v bohumínském paneláku se protáhne. Policie stále nemá klíčové posudky, na jejichž základě by se mohla podat k soudu obžaloba.

Článek

Je to už téměř dva měsíce, co Okresní soud v Karviné uvalil vazbu na obviněného čtyřiapadesátiletého muže, který začátkem srpna způsobil smrt jedenácti lidí na sídlišti v Bohumíně.

Žhář na začátku srpna zapálil byt svého syna, ve kterém se v té době konala oslava dětských narozenin. Při požáru zahynuli krom dalších také žhářův syn, manželka nebo vnuk.

Státní zástupce Michal Król už v první polovině srpna v rozhovoru pro Seznam Zprávy avizoval, že k tomu, aby se podala případná žaloba k soudu, je potřeba vypracovat znalecké posudky ohledně vzniku požáru.

Ty však podle něj stále nejsou hotové a šetření se protahuje. „Zásadní znalecké posudky stále nejsou, respektive musíme na všechny vyčkat, protože bez toho není možné skončit policejní vyšetřování,“ řekl Seznam Zprávám žalobce Król, který případ dozoruje.

Jedním z důležitých zjištění, které mají posudky znalců přinést, je to, kolik benzinu obviněný k založení požáru použil. „Tento konkrétní znalecký posudek se bude dělat až úplně na konci, v řádu několika měsíců,“ vysvětlil žalobce.

Dalším chybějícím článkem vyšetřování je posudek, který ukáže, zda pachatel trpí, či netrpí nějakou duševní poruchou a zda v době činu byl schopen vnímat realitu. Vyšetřovatelé však už uvedli, že do bytu šel obviněný v podnapilém stavu.

Posudek duševního stavu obviněného může hrát roli v případné výši trestu. Pokud by se ukázalo, že žhář žádnou duševní poruchou netrpí, je podle žalobce Króla ve hře doživotní trest.

„Ano, v obecné rovině se dává doživotní trest, pokud se ví, že pachatel se nenapraví a třeba po dvaceti nebo třiceti letech ve vězení bude stále pro společnost nebezpečný. Ale to je věc, kterou musí znalec posoudit při zkoumání duševního stavu,“ vysvětlil dozorující státní zástupce.

Vyšetřování tak podle něj stále běží a kvůli chybějícím posudkům se případ nemůže posunout k obžalobě, která by se podala na soud.

Záběry z vrtulníku na místo požáru. Video: Zdravotnická záchranná služba Moravskoslezského kraje

Podle žalobce Króla jsou ale také klíčové výpovědi svědků a rovněž to, aby žhář potvrdil svá slova, která sdělil policistů ještě v době, kdy byl podezřelý a ne obviněný.

„V době, kdy byl v postavení podezřelého, nám řekl, že nevstoupil do bytu, ale polil dveře a benzin také vylil do bytu od vchodových dveří. Tuto skutečnost ale jako obviněný po zahájení trestního stíhání už neuvedl,“ řekl Król.

Policie tak stále pracuje s variantou, že žhář do bytu nevstoupil, ale benzin do něj chrstl a následně polil dveře, které zapálil. Policii tuto verzi událostí navíc potvrdili svědci bezprostředně po požáru. I na tento moment se ale musí vypracovat znalecký posudek, který zatím podle Króla není hotový.

„Znalecké posudky se ale často vypracovávají v řádu několika měsíců, znalců je navíc v České republice málo, takže to může déle trvat,“ uzavřel žalobce.

Reklama

Doporučované