Hlavní obsah

Ústecký únosce dětí dostal mimořádný trest 16 let

Rozsudek v případu unesených dětí v Ústí nad Labem.

 

Reklama

Ústecký krajský soud vynesl verdikt nad mužem, který má na svědomí několik útoků na děti.

Článek

Několikanásobný agresor Zdeněk Hryščenko, který loni na podzim držel deset dní v ústecké garáži dva mladistvé, dostal u soudu mimořádný trest.

Přestože sazba pro trestné činy, z nichž byl obžalován, činí 12 let, soudce na návrh žaloby sáhl k ještě vyššímu trestu.

Přistoupil na argument žalobce, že má před sebou obzvláště nebezpečného pachatele a měl by stanovit trest nad rámec zákonné sazby.

Trest pro Hryščenka totiž zahrnuje i čin, který detektivové odhalili až během vyšetřování posledního únosu - že si tajně v jednom z ústeckých domů natáčel v intimních situacích další dívku.

Zda i v jejím případě chystal další únos, není ani po soudním líčení jasné, žalobci však považují toto podezření za případné.

Už před třinácti lety se pak Hryščenko pokusil na Českolipsku o únos čtyřleté holčičky a krátce poté ve stejném regionu zaútočil na další.

I proto se soudce rozhodl navíc k tomu, že bude Hryščenko umístěn do zabezpečovací detence.

V ní například skončila schizofrenička, která před dvěma lety ve Žďáru nad Sázavou smrtelně zranila studenta, a byl k ní nepravomocně odsouzen také čtyřnásobný vrah z Brna Kevin Dahlgren.

Video: První den soudu s únoscem

Výpověď únosce dětí: Můj život nemá cenu. Nemám sílu se obhajovat.

Pedofil, řekli znalci

Hryščenko během vyšetřování téměř nekomunikoval, a tak jeho plány a pohnutky zůstaly utajeny. A to tak, že i psychiatři během líčení přiznali, že s posudkem na tohoto muže měli omezené možnosti. Přesto dospěli k tomu, že Hryščenko trpí heterosexuální pedofilií a pro společnost je nebezpečný.

Během několika dnů líčení se v soudní síni vedle znalců objevili poslední Hryščenkovy oběti a jejich rodiče. U soudu zazněly výpovědi znalců, že oběti z garáže trpí posttraumatickou poruchou a soudce nařídil Hryščenkovi zaplatit odškodné.

Poškozené dívce 500 tisíc korun, chlapci 250 tisíc. Rodičům unesené dívky má dohromady uhradit 200 tisíc korun a chlapcově matce 100 tisíc.

Chtěl doživotí

Samotný Hryščenko se u soudu objevil jen na několik minut při zahájení procesu a pak požádal, aby se proces odehrál bez něj. Soudu napsal, že si své činy uvědomuje a žádal o doživotní trest.

Hryščenkův advokát Pavel Hrtánek uvedl, že navrhovaný trest pro jeho klienta ze strany žalobce je příliš vysoký. Měl být podle něj odsouzen buď k detenci, nebo trestu k vězení. A pokud by byl odsouzen k trestu ve vězení, měl by být trest maximálně osm let.

Soud ho nevyslyšel, ale rozsudek (podívejte se na video nahoře) zatím není pravomocný.

Video: Únosce a jeho činy

Profil únosce dvou dětí z Litoměřic.Video: Radek Nohl

Reklama

Související témata:

Doporučované