Hlavní obsah

Žalobce navrhl vězení pro strážníky obžalované z týrání bezdomovců

Soud v Mladé Boleslavi řeší případ strážníků městské policie. Jsou obžalováni kvůli tomu, jak zasahovali proti bezdomovcům.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Soudu chybí klíčový svědek, bezdomovec Juraj Jánošík, ale soudce se spokojí s jeho výpovědí v přípravném řízení.

Článek

Proces se dvěma strážníky městské policie v Mladé Boleslavi, kteří jsou obžalováni z dlouhodobého týrání bezdomovců, dospěl k vynesení rozsudku.

Státní zástupce v závěrečné řeči navrhl pro strážníky nepodmíněný trest. Pro trestný čin zneužití pravomoci úřední osoby, z něhož jsou obviněni, je přitom trestní sazba od jednoho do pěti let vězení. Žalobci také navrhli, aby soud zakázal strážníkům práci v ozbrojených složkách.

Obhájci požadují osvobození, případ považují za akt msty ze strany bezdomovců.

Verdikt soud vynese v úterý dopoledne.

Video: Je to těžká práce, řekl ředitel policie 

Únorové jednání soudu s mladoboleslavskými strážníky.Video: Hanuš Hanslík

Strážníci, kteří byli kvůli případu postaveni mimo službu, podle obžaloby bezdomovce například v noci vyvezli daleko za město, sebrali jim boty a nechali je bezmocné v lese.

Motiv vidí žalobci v tom, že je chtěli z města vyhnat.

Strážníci u soudu popřeli, že by se čehokoliv takového dopustili. Jejich práci hájil i ředitel mladoboleslavské městské policie, který u soudu vypovídal.

Klíčovým svědkem obžaloby je slovenský bezdomovec Juraj Jánošík. Nositel jména slavné historické postavy byl mezi bezdomovci, kteří na strážníky podali trestní oznámení, u soudu se však neobjevil, protože se ho nepodařilo najít, i když po něm policie už na podzim vyhlásila pátrání po celé Evropské unii.

Soud však disponuje výpověďmi většiny dalších bezdomovců a požadavek obhajoby, aby byl Jánošík vyslechnut přímo při procesu, soud odmítl. Předseda soudního senátu uvedl, že mu stačí Jánošíkova výpověď z přípravného řízení.

Reklama

Související témata:

Doporučované