Hlavní obsah

Žalobce navrhl vězení a finanční tresty pro Peltu a spol.

Foto: Michal Beranek / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Žalobce navrhl trest pro Miroslava Peltu a spol.

Reklama

aktualizováno •

Žalobce před vynesením rozsudku v kauze kolem majitele fotbalového Jablonce navrhl tresty pro jednotlivé aktéry případu.

Článek

Státní zástupce Ondřej Trčka navrhl vysoké tresty pro obžalované v kauze kolem fotbalového bosse Miroslava Pelty.

Po soudu podle ČTK chce, aby Peltu odsoudil k devíti rokům vězení. Zároveň by podle něho měl majitel fotbalového Jablonce, který je obžalován za údajné ovlivnění sportovních dotací, zaplatit 25 milionů korun jako finanční trest a chce rovněž, aby mu byla na pět let zakázána činnost.

Pro dalšího obžalovaného - šéfa České unie sportu - Miroslava Janstu pak žalobce Trčka navrhl pět let vězení a finanční trest ve výši dvou milionů korun a rovněž zákaz činnosti na pět let.

Pro klíčovou postavu celé kauzy, bývalou náměstkyni ministryni školství Simonu Kratochvílovou, pak státní zástupce chce deset let vězení, finanční trest ve výši šesti milionů korun a také zákaz činnosti po dobu pěti let.

Finanční trest ve výši pěti milionů korun požaduje Trčka po Fotbalové asociaci ČR a dva a půl milionů pak po České unii sportu.

Pelta čelí obžalobě, protože se podle ní podílel na machinacích při rozdělování sportovních dotací. Podle policistů řešil sportovní funkcionář v bytě v centru Prahy s náměstkyní ministryně to, kdo by měl peníze dostat.

Jak Pelta, tak i další aktéři této kauzy vinu dlouhodobě odmítají. Jansta pak pro Seznam Zprávy uvedl, že navrhovaný trest je mimo realitu.

„Hodnocení důkazní situace od státního zástupce je zcela mimo realitu. Už roky se snažíme vysvětlovat, že naše kroky v rámci dotačních procesů byly naprosto oprávněné a legitimní, a měly pouze napravit deformace v rozběhnutém dotačním řízení bez pravidel,“ uvedl Jansta.

Pelta se zatím k návrhu žalobce nevyjádřil.

Vedle zmíněných aktérů této kauzy by podle žalobce měl skončit ve vězení také bývalý ředitel odboru sportu Ministerstva školství Zdeněk Bříza a generální sekretář České unie sportu Jan Boháč. Břízovi státní zástupce navrhl šest let za mřížemi, Boháčovi pak pět. Oba by podle návrhu Trčky měli také zaplatit finanční trest ve výši dvou milionů korun a na pět let by jim měl soud zakázat činnost.

„Navržené tresty jsou naprosto disproporční a neodpovídají státním zástupcem žalovaným skutkům v poměru závažnosti a rozsahu, v jakém  jsou obžalobou tvrzeny u jednotlivých obžalovaných. Nehledě na to, že obžaloba vůbec nereflektuje průběh řízení před soudem a do již v obžalobě vykonstruovaného příběhu účelově zasazuje pouze důkazy vytržené z kontextu, zatímco ostatní důkazy zcela ignoruje,“ uvedl advokát Tomáš Pelikán, který Břízu zastupuje.

Kauza bude u soudu pokračovat závěrečnými řečmi jednotlivých obžalovaných. Poté by měl soud vynést rozsudek. Ten se může výrazně odlišovat od návrhu žalobce. Kdy k vynesení verdiktu dojde, však není v tuto chvíli zřejmé.

Reklama

Doporučované