Hlavní obsah

První český džihádista dostal tři roky a tři měsíce vězení. A přijde o mobil

První Čech obžalovaný z toho, že se chtěl přidat k teroristům Islámského státu, vyslechl rozsudek.

Reklama

Článek

Jan Silovský, první Čech, který stanul před soudem kvůli zamýšlené spolupráci s Islámským státem, dostal trest tří let a tří měsíců vězení za podporu a propagaci terorismu. Rozsudek není zatím pravomocný.

Soud mu nadále zabavil počítač, mobil, pevný disk, tedy zařízení, která používal k shromažďování dat o islámském terorismu.

Musí podstoupit ochranné ambulantní psychiatrické léčení. Z vazby propuštěn nebude.

Státní zástupce Silovskému navrhoval trest čtyři roky nepodmíněně. Původně mu za přípravu teroristického útoku hrozilo dokonce 12 až 20 let vězení, nebo až výjimečný trest. Silovskému ale pomohl nový protiteroristický paragraf platný od 1. února, který umožňuje, aby byl odsouzen za podporu terorismu, kde je sazba „jen" 3 až 12 let.

Odsouzený prohlásil, že lituje toho, co udělal.

Video: Kdo je první český džihádista.

První Čech souzený kvůli příklonu k islámskému terorismu.Video: Hanuš Hanslík

Silovský si před několika lety koupil bibli i korán, obě knihy přečetl a pak se rozhodl konvertovat k islámu. Zaplatil si letenku z Prahy do Istanbulu a dál vnitrostátní linkou do Gaziantepu poblíž syrských hranic.

Už v Turecku byl však zadržen, posléze vrácen do Česka, kde od loňského července čekal ve vazbě na soud.

U soudu přiznal, že souhlasí se snahou Islámského státu sjednotit islámské země a vytvořit jeden chalífát, metody organizace jsou ale podle něj moc násilné.

Odmítl, že by chtěl někoho zabíjet. „Chtěl jsem tam proto, aby zabili oni mne," řekl ve výpovědi obžalovaný, jehož činy překvapily i nejbližší příbuzné.

„Nedokázal doma zabít ani drůbež, odmítl to," řekla soudu jeho matka, podle níž syn nikdy neinklinoval ke zbraním, ani doma žádné neměl.

„Střílel jsem jen asi jednou ze vzduchovky," doplnil ji nepřímo před soudem obžalovaný.

Reklama

Související témata:

Doporučované