Hlavní obsah

Žalobce: O Půtově vině v korupční kauze jsem přesvědčen

Foto: Profimedia.cz

Liberecký hejtman Martin Půta.

Reklama

Státní zástupce Radim Kadlček je přesvědčen o vině hejtmana Libereckého kraje Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) v korupční kauze, v níž figuruje dalších 11 obžalovaných a čtyři firmy včetně Metrostavu. Podle obžaloby hejtman na úplatcích získal 830 000 korun a vyplaceno mu bylo půl milionu.

Článek

Půta už dříve opakovaně odmítl, že by žádal či dostal úplatek. Tresty pro obžalované zatím Kadlček nenavrhl, ve své závěrečné řeči, trvající přes šest hodin, bude pokračovat odpoledne.

Půtovi hrozí pět až deset let vězení. Podle Kadlčka přijal úplatek v souvislosti s rekonstrukcí libereckého kostela sv. Máří Magdalény.

Šlo o evropský projekt v ROP Severovýchod, pro který bylo připraveno 55 milionů korun. Půta měl podle spisu jako předseda Regionální rady ROP Severovýchod zajistit zachování rekonstrukce kostela v programu a změnu financování na průběžné, neboť evropské peníze měly být vyplaceny až po dokončení oprav.

Obojí se stalo, žádné peníze ale kvůli zahájení trestního řízení nebyly vyplaceny. Podle obžaloby bylo výběrové řízení za 65 milionů zmanipulované ve prospěch Metrostavu a zakázka předražená o 24 milionů.

Metrostav už dříve uvedl, že nemá žádné „černé fondy“. Podle Kadlčka ale z dokazování plyne opak. „Že má peníze v hotovosti, které neprochází žádnou evidencí,“ řekl. Kadlček uvedl, že Půta při podpoře tohoto projektu nejednal v zájmu veřejnosti, ale zhotovitele díla, tedy Metrostavu. Ostatní členy rady podle něj Půta ovlivňoval nepřímo. „Stanovisko vedoucího komory bylo zásadní pro hlasování celé komory.“ Kadlček se domnívá, že Metrostavu pomáhal Půta díky osobním kontaktům na tuto firmu.

To, že měl Půta dostat úplatky, podle něj prokazují tabulky se jmény a částkami nalezené u některých obžalovaných. Půtovi podle Kadlčka náleží označení Nejvyšší. V tabulce je u částky 700 000 Kč uveden Nejčistší, za něhož státní zástupce považuje politika Jana Korytáře (Změna pro Liberec).

V jeho případě se Kadlček domnívá, že peníze mu vyplaceny nebyly a nechával si je jeden z obžalovaných manažerů Metrostavu, který tak lhal svým nadřízeným. U Půty tak tomu podle Kadlčka nemohlo být. Vyvozuje to z toho, že se hejtman znal s vedením Metrostavu. „To by se mohlo vedení společnosti záhy dozvědět,“ dodal Kadlček.

Půta: Je to účelové

Hejtman od počátku obvinění odmítá. Již dříve u soudu popřel, že si řekl o úplatek, či ho dokonce převzal. Trestní stíhání považuje za snahu odstranit ho z veřejného života. Ve výpovědi z prosince 2018 stíhání několikrát označil za účelové. „Neexistovala situace, že by evropské peníze byly ohroženy,“ řekl tehdy Půta.

Kauza je spojená se dvěma libereckými projekty obžalované obecně prospěšné společnosti Geotermální energie pro občany (GEPO). Druhým je projekt oddychové zóny Perštýn za více než 30 milionů. V tom Půta jako obžalovaný nefiguruje. Ani na oddychovou zónu evropská dotace nebyla vyplacena.

Reklama

Doporučované