Hlavní obsah

Žalobce obstavil majetek obviněného exnáměstka tajné služby

Foto: Seznam Zprávy

Dokument Městského státního zastupitelství v Praze o obstavení Blahutova majetku.

Reklama

Zdeněk Blahut je od srpna stíhán kvůli nákupu odposlouchávacích zařízení. Podle vyšetřovatelů za ně rozvědka zaplatila, ale nedostala je. Škodu vyčíslili na téměř 200 milionů.

Článek

Bývalý náměstek Úřadu pro zahraniční styky má obstavené dva domy.

Státní zástupce mu je nechal na katastru zaplombovat kvůli obvinění, které Blahut vyslechl ve druhé polovině srpna. Podle vyšetřovatelů se podílel na podvodu při nákupu speciálních zařízení na skryté odposlechy telefonů. Tajná služba při tom podle vyšetřovatelů přišla o stovky milionů.

Městské státní zastupitelství nechalo Blahutovi zaplombovat nemovitosti – polovinu domu ve vesnici Loučim na Domažlicku a vilu ve Zbečně na Rakovnicku ve středních Čechách.

Na Domažlicku jde o starší dům se zahradou o rozloze 430 m2, který Blahut zdědil před šesti lety. Ve Zbečně pak rodinný dům u řeky Berounky, koupený v roce 2009.

Znamená to, že Blahut nesmí domy prodat nebo je někomu darovat.

Jde to běžný postup, který policie a státní zastupitelství používá, když si chce pojistit, aby se obviněný člověk do vyšetření případu nezbavil majetku, ze kterého by jednou mohl splatit aspoň část způsobené škody.

„Třebaže není blíže známa souhrnná hodnota zajištěných nemovitostí, již z hrubého odhadu je zřejmé, že bude výrazně nižší, než je škoda, která je obviněnému Blahutovi kladena za vinu,“ napsal do usnesení o zajištění nemovitostí státní zástupce Ondřej Šťastný.

Bývalý náměstek rozvědky, který do letošního ledna, než sám rezignoval, patřil k čelním představitelům zdejších tajných služeb, je vyšetřován na svobodě.

Blahut podvod popírá

Co přesně Blahut podle kriminalistů spáchal a jakou způsobil škodu, není však v tomto dokumentu uloženém na katastru uvedeno. Stojí v něm jen to, že informace z vyšetřování jsou v utajovaném režimu – protože se týkají činnosti rozvědky.

Týdeník Respekt už dříve napsal, že Blahut měl podvádět při údajném nákupu mobilních odposlouchávacích zařízení Agáta. Byla určena pro Egypt – rozvědka má totiž za úkol získávat v zahraničí informace důležité pro Česko. Například o strategických, ekonomických a bezpečnostních tématech.

Peníze se sice odeslaly, Agáty však podle Respektu na místo určení nedorazily. Škoda je vyčíslená na téměř 200 milionů korun.

Pakliže se informace potvrdí, půjde o jeden z největších skandálů českých tajných služeb v novodobé historii. Dosud se nestalo, aby byl člen jejich vedení usvědčený z okradení své instituce.

Obchod s mobilními zařízeními na odposlechy byl vyšetřován už delší dobu před srpnových zásahem policie. Blahut však loni v rozhovoru pro web Ekonomický deník jinými slovy řekl, že o žádný podvod nešlo.

A že vyšetřování je pokus o dehonestaci zpravodajců, kteří se na tajných akcích podíleli – patrně těch akcích, při nichž měla být nasazena zařízení Agáta.

Neprošel detektorem lži

Bývalý policista Blahut nastoupil jako náměstek Úřadu pro zahraniční styky a informace v roce 2014. Dodnes není jasné, kdo a proč ho vybral. Každopádně média psala o tom, že byl favoritem tehdejšího ministra vnitra Milana Chovance z ČSSD.

Seznam loni popsal, jak Blahut – tehdy ještě ve funkci – neprošel detektorem lži. Policisté vyšetřovali případ podnikatele, který tvrdil, že ho Česká pošta připravila při společném byznysu o 20 milionů. A že se mu Blahut nabídl s pomocí: prý to vyřeší, ovšem za několikamilionovou provizi, kterou podnikatel pochopil spíš jako úplatek.

Podle výsledků detektoru lži Blahut na některé otázky týkající se provize neodpověděl pravdivě. „Ta kauza byla v té předmětné době médii už tolik zmiňována, že kdykoli jsme na ni na detektoru narazili, hodnoty mi vyletěly. Ale tak by na to reagoval každý člověk,“ vysvětlil Blahut pro Ekonomický deník. A popřel, že by chtěl z případu vytěžit nějaké peníze.

Padesátiletého Blahuta také nesnášel premiér Andrej Babiš z hnutí ANO. Byl přesvědčený, že právě Blahut stál za twitterovým účtem, na němž se objevovaly informace ke kauze Čapí hnízdo. Babiš je v ní obviněn z dotačního podvodu.

Reklama

Související témata:

Doporučované