Hlavní obsah

Žalobce požádá o nové vydání Babiše kvůli Čapímu hnízdu až novou Sněmovnu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

O poslanci Andreji Babišovi a jeho stíhání se bude opět hlasovat ve Sněmovně.

Reklama

aktualizováno •

Žalobce se kvůli Babišovu vydání obrátí na novou Sněmovnu.

Článek

Žalobce dozorující případ evropské dotace pro společnost Farma Čapí hnízdo, požádá znovu o vydání poslance Andreje Babiše k trestnímu stíhání, a to až novou Poslaneckou sněmovnu zvolenou v letošních volbách.

„Bude nutné vyčkat na rozhodnutí Poslanecké sněmovny o žádosti o vydání poslance k trestnímu stíhání,“ uvedl mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Opětovně zvolený poslanec a dosluhující premiér Andrej Babiš je v kauze obviněn z dotačního podvodu, spolu s ním je trestně stíhána také jeho někdejší poradkyně Jana Mayerová (Nagyová).

Oznámení o dalším postupu přichází v den, do kterého měl dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch v kauze původně rozhodnout, zda na Babiše a Mayerovou navrhne obžalobu, anebo případ zastaví. Cimbala naznačil, že do té doby, než se Sněmovna nově k Babišovu stíhání vyjádří, nebude mít dozorující žalobce žádnou novou lhůtu, kdy má v kauze rozhodnout.

„Nová lhůta pro zpracování věci prozatím nebude stanovena,“ sdělil.

Postup žalobců se však dal očekávat, zvolením Andreje Babiše ve sněmovních volbách se totiž případ dostal do nové situace – Babiš ode dne zvolení nabyl znovu poslaneckou imunitu a kvůli tomu ho momentálně nelze trestně stíhat.

Zároveň ve středu vyprší funkční období staré Poslanecké sněmovny. Zasedání nově zvolené dolní komory bylo svoláno na pondělí 8. listopadu.

Sněmovna už Andreje Babiše ke stíhání kvůli Čapímu hnízdu vydala v minulosti dvakrát, nejprve v září 2017, následně v lednu 2018 v novém složení po sněmovních volbách, v nichž byl Babiš znovu zvolen.

Žalobci také potvrdili, že si v této kauze nechali vypracovat nový důkaz. Jak napsaly Seznam Zprávy, soudní znalec z oboru písmoznalectví Aleš Čulík v tuto chvíli prověřuje podezření, zda byl skutečně zfalšován podpis na smlouvě ke koupi akcií společnosti Farma Čapí hnízdo, jak uvedl na policii svědek Andrej Babiš mladší.

Právě on během svého zářijového výslechu zpochybnil, že jeho podpis na smlouvě k nabytí čtyř akcií společnosti Farma Čapí hnízdo, kterou mu vyšetřovatelé předložili, je autentický.

„K zadání znaleckého posudku došlo již dne 5. října 2021 a jeho závěry bude případně možné využít i v nové žádosti o vydání adresované Poslanecké sněmovně,“ napsal Cimbala.

V případu Čapí hnízdo detektivové už několik let prověřují podezření, že přidělení dotace ve výši téměř 50 milionů korun na stavbu rekreačního a kongresového komplexu u Olbramovic na Benešovsku nebylo oprávněné.

Farma Čapí hnízdo ji inkasovala, ale podle policie na ni neměla nárok. Nešlo o malý a střední podnik, jimž byla dotace určena, podle verze vyšetřovatelů byla Farma Čapí hnízdo účelově vyvedena z holdingu Agrofert, aby na podporu dosáhla.

Reklama

Doporučované