Hlavní obsah

Žalobce si v kauze Čapí hnízdo nechal zpracovat nový důkaz

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Syn českého premiéra Andrej Babiš mladší.

Reklama

Na pokyn dozorujícího státního zástupce Jaroslava Šarocha se začal soudní znalec zabývat tím, zda byl na smlouvě ke koupi akcií společnosti Farma Čapí hnízdo zfalšován podpis Andreje Babiše mladšího.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch si nechává vypracovat nový důkaz v kauze Čapí hnízdo. Tedy v případu, v němž čelí obvinění premiér Andrej Babiš a s ním také bývalá manažerka Agrofertu Jana Mayerová (Nagyová).

Jak zjistily Seznam Zprávy, soudní znalec z oboru písmoznalectví Aleš Čulík v tuto chvíli prověřuje podezření, zda byl skutečně zfalšován podpis na smlouvě ke koupi akcií společnosti Farma Čapí hnízdo, jak uvedl na policii svědek Andrej Babiš mladší.

Právě on během svého zářijového výslechu zpochybnil, že jeho podpis na smlouvě k nabytí čtyř akcií společnosti Farma Čapí hnízdo, kterou mu vyšetřovatelé předložili, je autentický.

Žalobce Jaroslav Šaroch, který kauzu dozoruje, si pak na ověření výpovědi Babiše mladšího přivzal zmíněného znalce.

Seznam Zprávy také zjistily, že znalec před několika dny už Babiše mladšího požádal, aby mu napsal své originální podpisy. Nyní by je už měl porovnávat s tím, co se objevilo na smlouvě.

„Posudek ještě zpracován není. Pokud si dobře pamatuji, lhůta pro zpracování byla stanovena na začátek listopadu,“ řekl advokát Michael Bartončík, který v této kauze zastupuje obviněného premiéra Andreje Babiše.

Čulík uvedl, že se k tomuto případu nemůže jakkoliv vyjadřovat. „Nemůžu ani potvrdit to, že tento případ řeším,“ řekl.

V kauze Čapí hnízdo má státní zástupce Jaroslav Šaroch do 20. října lhůtu, aby rozhodl, jak bude dále postupovat – zda dá například návrh Babiše a Mayerovou obžalovat, anebo případ zastaví.

Je však pravděpodobné, že rozhodnutí ještě nepadne, protože podle mínění řady právních expertů se bude muset čekat, zda premiér Babiš jako opětovně zvolený poslanec bude vydán novou Poslaneckou sněmovnou k trestnímu stíhání.

„Ve středu – 20. října – budeme informovat o dalšímu postupu v této kauze. Do té doby se k tomu nebudeme blíže vyjadřovat,“ řekl mluvčí pražského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Bude se nejspíše čekat také na závěry znalce kolem pravosti podpisu.

Babiš mladší už na konci srpna v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že v únoru 2008 mu žádné akcie nepatřily. Řekl, že smlouvu o jejich převodu do té doby nepodepsal, ani je osobně nepřevzal.

„V letech 2008 až 2010 jsem byl ve Spojených státech a nic jsem podepisovat nemohl,“ uvedl premiérův syn, který byl dříve v kauze také obviněn, ale jeho stíhání bylo později zastaveno.

Babiš mladší říká, že dvacet stránek dokumentů, „které měly něco společného s farmou“, podepsal až „kolem roku 2011 nebo 2012“, když se ze Spojených států vrátil. Dokumenty podle vlastních slov podepsal na žádost svého otce v centrále Agrofertu a k podpisu mu je předložila finanční ředitelka koncernu Petra Procházková.

V případu Čapí hnízdo detektivové už několik let prověřují podezření, že přidělení dotace ve výši téměř padesát milionů korun na stavbu rekreačního a kongresového komplexu u Olbramovic na Benešovsku nebylo oprávněné.

Farma Čapí hnízdo ji inkasovala, ale podle policie na ni neměla nárok. Nešlo o malý a střední podnik, jimž byla dotace určena, podle verze vyšetřovatelů byla Farma Čapí hnízdo účelově vyvedena z holdingu Agrofert, aby na podporu dosáhla.

Reklama

Doporučované