Hlavní obsah

Žalobce v úvodu roku pošle k soudu kauzu Pelta

Foto: ČTK

Kauza fotbalového bosse Miroslava Pelty míří před soud.

Reklama

Státní zástupce by měl obžalobu v kauze rozdělování dotací do sportu dokončit zřejmě už během ledna 2020.

Článek

Už na začátku či v prvních týdnech roku 2020 by měla k Městskému soudu v Praze dorazit obžaloba na vlivnou postavu českého sportu – bývalého předsedu fotbalové asociace a majitele prvoligového klubu z Jablonce Miroslava Peltu.

Vlivný sportovní činovník čelí od května 2018 obvinění, že se podílel na machinacích při rozdělování sportovních dotací. Obviněni jsou s ním také bývalá náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová nebo šéf České unie sportu Miroslav Jansta.

Že by chtěl žalobce Ondřej Trčka z Vrchního státního zastupitelství v Praze obžalobu na Peltu a spol. dokončit během ledna, Seznam zjistil od zdrojů obeznámených s průběhem vyšetřování.

Oficiálně to ale zatím žalobci potvrdit nechtějí. Na dotaz Seznamu Vrchní státní zastupitelství v Praze jen obecně uvedlo, že státní zástupce rozhodnutí připravuje.

Pelta i Jansta svou vinu od počátku vyšetřování odmítají. Říkají, že jen lobbovali za to, aby do sportu šlo více peněz.

Případu Pelta se žalobce Trčka bude věnovat hned poté, co dokončí obžalobu v jiné kauze, kterou Seznam během letošního roku rovněž detailně popisoval.

Jde v ní o daňové úniky převyšující částku 200 milionů korun, které byly podle obvinění spáchány při obchodech pražské městské firmy Pražská plynárenská. V této kauze je jediný obviněný od ledna minulého roku ve vazbě, a tak musel žalobce Trčka obžalobu dokončit přednostně.

Škoda? 475 milionů

V kauze Pelta dal loni v létě státní zástupce pokyn k zajištění majetku fotbalového bosse i exnáměstkyně Kratochvílové.

V případě bývalé náměstkyně ministryně školství vyčíslil také způsobenou škodu na 475 milionů korun. Jednak Kratochvílová podle něj jako náměstkyně na ministerstvu dělala kroky k tomu, aby Fotbalová asociace ČR vedená tehdy Miroslavem Peltou dostala 562 milionů korun. To bylo o zhruba 9,5 milionu více oproti původní částce.

Za druhé podle žalobců ovlivnila na pokyn Pelty a dalších lidí, jaké sportovní kluby nebo města dostanou dotace na projekty ve výši nejméně 454 milionů korun.

A nakonec se podle vyšetřovatelů pokusila zajistit České unii sportu o 11,5 milionu korun navíc.

Obžaloba kvůli dotacím

Další obžaloba, která se na Vrchní státním zastupitelství v Praze připravuje, se týká velké dotační kauzy na severozápadě Čech.

V této kauze byli obviněni ve své době vlivní severočeští podnikatelé Alexandr Novák a Daniel Ježek nebo bývalí hejtmani Josef Novotný a Jana Vaňhová. Vedle nich má být obžalováno dalších dvaadvacet aktérů.

Kvůli rozsahu tohoto případu a počtu obviněných by měl žalobce Tomáš Minx dokončit obžalobu na jaře 2020, nejspíše už do konce března.

Reklama

Doporučované