Hlavní obsah

Žalobce velké kauzy Stoka odchází. Míří do nového evropského úřadu

Foto: Tomáš Svoboda

Žalobce Radek Mezlík pracoval na velkých případech týkajících se korupce v politice či solárních podvodů.

Reklama

Státní zástupce v rozsáhlém korupčním případu Stoka Radek Mezlík odchází do Úřadu evropského veřejného žalobce. Zvítězil ve výběrovém řízení. Průběh případu, který zasáhl zejména hnutí ANO, není v ohrožení.

Článek

Korupční kauza Stoka, ve které uvázla řada politiků hnutí ANO, přichází o zřejmě nejdůležitějšího aktéra. Brněnský dozorující státní zástupce Radek Mezlík z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci změní zaměstnavatele.

Jak uvedl server Aktuálně.cz, Mezlík se usídlí na prestižní evropské adrese: zvítězil ve výběrovém řízení na post pověřeného evropského žalobce v nově budovaném Úřadu evropského veřejného žalobce.

Mezlík bude pracovat z Brna, on a dalších zhruba devět pověřených žalobců z České republiky bude koordinovat svou práci s evropským žalobcem Petrem Klementem, který sídlí v Lucemburku.

Instituce vznikla teprve v roce 2017. Tehdejší členské země se v jejím rámci zavázaly k intenzivnímu boji proti podvodům, které ohrožují rozpočet EU.

Mezlík nastoupí do úřadu, který disponuje silnými pravomocemi - může vyšetřovat a stíhat korupci, praní špinavých peněz či přeshraniční podvody v oblasti DPH. Zaměřovat se bude moci například na manipulace s evropskými fondy a oprávněnost čerpání evropských dotací, tedy oblast, která se v posledních letech hojně skloňuje v souvislosti se skupinou Agrofert ovládanou lidmi kolem premiéra Andreje Babiše (ANO).

„Typicky půjde o tunelování regionálních operačních programů spojených s korupčním jednáním. Půjde i o velké karuselové podvody s DPH související s převozem zboží mezi jednotlivými státy EU. Agenda se do značné míry kryje s agendou, kterou jsem se na vrchním státním zastupitelství zabýval,“ řekl Mezlík Seznam Zprávám a dodal: „Úřad je nový, je nadnárodní, předpokládá se intenzivní spolupráce evropských žalobců napříč kontinentem. Z mého pohledu bude výzvou uplatnění jazykových schopností a větší operabilita.“

Stoka poteče dál

Co jeho odchod znamená pro průběh korupční kauzy Stoka? Její další vývoj by neměl nijak zásadně narušit. Klíčovou fází totiž bylo vyšetřování a shromažďování důkazů, které je hotové. Nyní případ rozmotává soud a budou to soudci, kdo mají v rukou rozuzlení kauzy. Mezlíkův dozor převezme nový žalobce, jehož do případu zasvětí.

Radek Mezlík patří ke špičkovým tuzemským žalobcům. I pátrání v kauze Stoka ukázalo, že se umí obklopit spolehlivými policisty a vytvořit tým, ze kterého neunikají informace o vyšetřování. V síti tohoto týmu loni v březnu uvázlo několik brněnských manažerů, podnikatelů a politiků v čele s bývalým místostarostou Brna-střed Jiřím Švachulou.

V Mezlíkově spisu Stoka se objevila i celostátně významná jména - například šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka či končícího šéfa antimonopolního úřadu Petra Rafaje. Jasné a tvrdé důkazy však kriminalisté proti velkým rybám nesehnali, zůstalo zejména u toho, že se o nich bavily třetí osoby.

Vedle Stoky Mezlík dozoroval i sledovaný případ solárních podvodů, k soudu dostal bývalou šéfku Energetického regulačního úřadu Alenu Vitáskovou.

Reklama

Doporučované