Hlavní obsah

Žalobce začal řešit kauzu úplatku pro exministra Kremlíka

Foto: vlada.cz

Státní zástupce se začal zabývat případem úplatku pro exministra dopravy Vladimíra Kremlíka.

Reklama

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu podle žalobce zahájili úkony trestního řízení pro zločin podplácení.

Článek

Žalobce z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 začal prověřovat případ týkající se podezření z úplatku pro bývalého ministra dopravy Vladimíra Kremlíka.

Ten tvrdí, že dostal loni krátce před Vánocemi nabídku na 1,5 milionu korun a že nabídka padla v souvislosti se zakázkou na mýtného auditora.

Toto pondělí večer pak podal exministr ve věci trestní oznámení.

„Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 se věcí týkající se pana Kremlíka zabývá od včerejšího dne,“ sdělil Seznam Zprávám obvodní státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek.

Uvedl také, že úkony trestního řízení pro zločin podplácení zahájili policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Obecně to znamená, že policie v této fázi zajišťuje důkazy a provádí výslechy.

Exministr Kremlík na otázku, zda už ho policie kontaktovala, přímo neodpověděl. „Momentálně nebudu médiím poskytovat žádné další informace. Plně poskytuji součinnost státním orgánům, které se záležitostmi zabývají,“ uvedl.

Vyšetřovatelé se kauzou začali zabývat v souvislosti s informacemi, které zveřejnily v pondělí Seznam Zprávy.

Podle Vladimíra Kremlíka mu úplatek nabídl advokát společnosti Rowan Legal Martin Janoušek, když spolu 20. prosince 2019 jednali na ministerstvu. Šlo podle Kremlíka o to, aby zakázka na mýtného auditora zůstala společnosti CGI, kterou Rowan Legal zastupuje.

Advokát Janoušek nabídku úplatku popřel a označil Kremlíkovo sdělení za lež.

Kremlík redakci řekl, že o nabídnutém úplatku informoval SMS zprávou 14. ledna – více než tři týdny po schůzce s Janouškem – ředitele BIS Michala Koudelku, s nímž se pak další den kvůli případu sešel osobně.

BIS se k otázkám na případ vyjádřila jen obecně. „Obecně platí, že pokud by podobný případ BIS řešila, postupovala by přesně podle zákona a spolupracovala se státním zastupitelstvím a Policií ČR,“ citoval server Aktuálně.cz  pondělní vyjádření mluvčího BIS Ladislava Štichy s připomenutím, že samotná BIS nemá zákonnou pravomoc důkazy pro trestní řízení zajišťovat.

Národní centrála pro boj s organizovaným zločinem v pondělí uvedla, že na případu s BIS spolupracuje. „Na věci už delší dobu spolupracujeme s BIS,“ uvedl mluvčí jednotky Jaroslav Ibehej bez bližšího upřesnění a s tím, že další informace k případu nebude zatím poskytovat.

Totéž zopakoval na dotaz Seznam Zpráv i ve středu. „Náš útvar k vašim dotazům nebude poskytovat žádné informace,“ uvedl mluvčí NCOZ s tím, že odkázal na státního zástupce.

Ani ten však nesdělil, zda už policie v kauze nějaké úkony provedla.

„Postup prověřování nelze veřejně komentovat (nemohu se vyjádřit k tomu, jaké úkony policejní orgán již provedl, respektive jaké úkony má v plánu provést),“ sdělil Jan Lelek.

Vladimír Kremlík byl z postu ministra dopravy odvolán pět dní poté, co o nabízeném úplatku informoval. Jako důvod premiér Babiš uvedl podle něj předraženou zakázku na e-shop na elektronické dálniční známky.

Reklama

Doporučované