Hlavní obsah

Žalobci platí v městských bytech nájem pro chudé. Ministerská prověrka ale přinesla zlom

Ministerská prověrka přinesla zlom. Státní zástupci budou platit více za městské byty.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Pražský městský státní zástupce Martin Erazím vyzval své podřízené, aby jednali s magistrátem o zvýšení cen za nájem v městských bytech.

Článek

Ministerská prověrka žalobců, kteří bydlí v pražských městských bytech za ceny pro chudé, má první dopady.

V současné době platí Praze v bytech zhruba 60 korun za metr čtvereční. Jenže tento týden je jejich nadřízený pražský městský státní zástupce Martin Erazím vyzval, aby jednali s magistrátem o zvýšení cen za nájem.

Nově by měli platit částky, které se blíží tržnímu nájemnému pro danou lokalitu, kde bydlí. Dosud žalobci jakékoliv navyšování odmítali.

Erazím Seznamu potvrdil, že žalobce z Městského státního zastupitelství v Praze k jednání o vyšších cenách vyzval. Zároveň ale doplnil, že konečné rozhodnutí – jestli budou chtít platit více - je stejně na nich.

„Upozorňuji, že k takovému postupu nemohu státní zástupce žádným způsobem nutit, bude záležet na jejich osobní iniciativě a ochotě,“ uvedl Erazím.

Praha zjistila, že lidé kšeftují s městskými byty: 

Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

K tomuto kroku přistoupil poté, co začal na základě interpelace poslance Jakuba Michálka jednotlivé případy prošetřovat dnes už bývalý ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Tomu se nelíbilo, že jsou žalobci nižšími nájmy zvýhodňováni.

Kolik přesně by státní zástupci bydlící v městských bytech měli nově platit, není jasné. O výši nájemného rozhodují pražští radní.

„Tedy nájemné bude ve výši, která je schválená pro danou lokalitu,“ řekl ředitel odboru bytového fondu magistrátu Josef Tunkl. Doplnil, že žalobcům pošlou nové dodatky již tento týden.

Podle poslance Michálka může být navýšení cen nájmů pro některé státní zástupce až dvojnásobné. „Z těch 60 korun za metr čtvereční se mohou dostat na dramaticky vyšší, třeba dvojnásobnou hodnotu,“ uvedl Michálek.

Pražský magistrát má přitom k dispozici i vlastní analýzu, podle které je nájem v městském bytě až čtyřikrát nižší, než se ve stejné lokalitě platí soukromému majiteli.

Rada Prahy před několika týdny přitom jednala o zvýšení nájmů ve všech svých městských bytech. Jenže změna nakonec neprošla.

Jinou změnu však už před časem udělal také pražský městský žalobce Martin Erazím. Rozhodl, že nové smlouvy v bytech Prahy už nebudou získávat žalobci, ale pouze administrativní pracovníci státního zastupitelství. Jejich platy jsou ve srovnání se žalobci výrazně nižší.

Reklama

Doporučované