Hlavní obsah

Žalobci prošli Babišův audit. Nová podezření už prošetřuje policie

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová o analýze auditu o střetu zájmů Andreje Babiše.Video: Seznam. cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová to uvedla v pořadu Výzva Televize Seznam.

Článek

Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová v rozhovoru pro Seznam uvedla, že její úřad už předal policii závěry z analýzy předběžné zprávy Evropské komise o čerpání dotací pro holding Agrofert.

Bruselský audit mapující možný střet zájmů Babiše-premiéra a Babiše-byznysmena dorazil do Česka v květnu. Bradáčová vzápětí potvrdila, že se jeho závěry začali žalobci zabývat. Jak tehdy napsal server Neovlivní.cz, zajímala je nejen role premiéra Andreje Babiše a manažerů Agrofertu, ale také úředníků, kteří dotace pro někdejší premiérův holding přiklepli nebo je měli kontrolovat.

„Informace ze zprávy jsme vyhodnotili a zvolili standardně další postup. Informace jsme postoupili dál. Naším partnerem je Policie České republiky,“ uvedla nyní Bradáčová.

Na doplňující dotaz, zda předání policii znamená, že žalobcům se ve zprávě Evropské komise potvrdilo předběžné tušení o spáchání dotačních trestných činů, Bradáčová zvolila vyhýbavou odpověď: „Mým úkolem je odpovědět standardně a profesionálně.“

Zdůraznila, že zatím jde o neveřejné řízení, ve kterém se jednotlivé kroky žalobců a policie nekomentují.

V minulých dnech svůj názor na možné trestné činy mapované v předběžné zprávě Evropské komise vyslovil právník a někdejší ministr vnitra Tomáš Sokol. Podle něj by mohlo jít o trestné činy porušování povinnosti při správě cizího majetku či poškozování finančních zájmů Evropské unie.

Závěry předběžné zprávy Evropské komise vycházejí z toho, že holding Agrofert je stále pod přímým vlivem českého premiéra Andreje Babiše. A nic na tom nezměnilo ani to, že Babiš firmy vložil do takzvaných svěřenských fondů. Z tohoto závěru pak vyplývá neoprávněné čerpání milionových dotací pro firmy v Agrofertu.

Návrh auditní zprávy v angličtině dorazil do Česka na konci května, v druhém červencovém týdnu pak úřady dostaly oficiální český překlad. Tím také začala běžet lhůta pro vypracování odpovědi. Ministerstvo pro místní rozvoj následně požádalo o její prodloužení, čemuž Evropská komise vyhověla. Odpověď tak musí úřad ministryně Kláry Dostálové poslat do 2. září.

Auditní zpráva, na kterou bude odpovídat ministerstvo pro místní rozvoj, se týká peněz vyplácených z Evropského sociálního fondu (ESF), Evropského regionálního a rozvojového fondu (ERDF) a Kohezního fondu. Kromě toho zkoumali auditoři Evropské komise také zemědělské dotace pro Agrofert. Po doručení připomínek do Bruselu bude mít Evropská komise tři měsíce na vydání definitivních auditních zpráv.

Podle návrhu auditní zprávy má Babiš nadále vliv v holdingu Agrofert, a je proto ve střetu zájmů při čerpání peněz z evropských fondů. Česko by kvůli tomu mohlo vracet do rozpočtu EU kolem 450 milionů korun. Babiš v minulosti odmítl, že by hrozilo vracení peněz.

Podezření ze střetu zájmů při čerpání evropských dotací není jediný případ, ve kterém figuruje český premiér Andrej Babiš. Kriminalisté více než tři roky vyšetřovali kolem Čapího hnízda údajný dotační podvod. V této kauze padesátimilionové dotace policie letos v dubnu navrhla Babiše a ostatní obviněné obžalovat. Návrh nyní posuzuje žalobce Jaroslav Šaroch, který by měl o dalším kroku rozhodnout do konce srpna.

Policie také v souvislosti s hospodařením farmy Čapí hnízdo nově vyšetřuje podezření z trestného činu zkrácení daně.

Reklama

Doporučované