Hlavní obsah

Žalobci zastavili trestní stíhání Babiše za Čapí hnízdo

Stíhání v kauze Čapí hnízdo, které se týká i premiéra Andreje Babiše, bylo zastaveno.

Reklama

Městský státní zástupce Martin Erazím potvrdil rozhodnutí žalobce Jaroslava Šarocha, že stíhání v kauze Čapí hnízdo bude zastaveno.

Článek

Žalobce po čtyřech letech vyšetřování zastavili stíhání Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo.

Podle informací Seznamu bylo schváleno vedením pražského městského státního zastupitelství usnesení o zastavení trestního stíhání šesti obviněných, které před několika dny předložil žalobce Jaroslav Šaroch.

Tuto informaci následně na webu potvrdil Městský státní zástupce Martin Erazím. „Dnešního dne bylo oprávněným osobám rozesláno rozhodnutí, kterým došlo k zastavení trestního stíhání všech osob v takzvané kauze Čapí hnízdo,“ napsal Erazím.

Kromě Babiše čelili obvinění také manželka premiéra Monika, jeho švagr Martin Herodes, dcera z prvního manželství Adriana Bobeková, někdejší manažer Agrofertu Josef Nenadál a také bývalá členka společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Mayerová.

Erazím v prohlášení vysvětlil, že od samého začátku se kauza jevila jako jednoduché podvodné jednání při získání evropské dotace na stavbu farmy Čapí hnízdo. Ta na ni získala původně částku necelých 50 milionů korun (peníze ale nakonec firma IMOBA později vrátila).

Žalobce: Farma Čapí hnízdo podmínky splnila

Později se podle šéfa pražských žalobců případ kvůli evropským předpisům zkomplikoval. V žádosti o dotaci uvedli, že Farma Čapí hnízdo byl malý a střední podnik. Policie tomu neuvěřila a došlo podle Erazíma k zahájení trestního stíhání.

„Provedené dokazování však vedlo k závěru, že Farma Čapí hnízdo podmínky definice malého a středního podniku splňovala,“ uvedl Erazím.

„Opakovaně zmiňované propojení prostřednictvím řady akcionářů na úrovni rodinných příslušníků s koncernem Agrofert nehrálo při posouzení roli, neboť Agrofert a Farma Čapí hnízdo si vzájemně v podnikání nekonkurovaly ani nesjednocovaly svoji činnost na společném trhu. I přes zjištěné vazby mezi těmito subjekty, zejména prostřednictvím rodinných příslušníků, byla proto Farma Čapí hnízdo správně posouzena jako nezávislý podnik,“ dodal.

Martin Erazím si proto podle svých slov musel položit otázku, zda za tohoto stavu, ať už se jedná o premiéra nebo někoho jiného, by podal obžalobu. „Musel jsem si poctivě odpovědět, že nikoli,“ prohlásil Erazím.

Dokument Městského státního zastupitelství v Praze mají k dispozici již i premiér Andrej Babiš a další členové rodiny, kteří čelili stíhání, tak i jejich advokáti. „Rozhodnutí jsem obdržel, týká se šesti obviněných, jejich stíhání bylo zastaveno. V současné době se s ním začínám seznamovat,“ řekl Seznamu Josef Bartončík, který zastupuje Janu Mayerovou.

Městské státní zastupitelství uvedlo, že poté co bude toto rozhodnutí pravomocné, předají případ na Nejvyšší státní zastupitelství. To by mohlo případně ještě případ zvrátit a zastavení trestního stíhání zrušit.

Reklama

Doporučované