Hlavní obsah

Žalobci zrušili stíhání Faltýnka a dalších lidí za Čapí hnízdo

Babišova farma Čapí hnízdo.

Reklama

Kromě Faltýnka bylo zrušeno stíhání bývalých členů představenstva ZZN Pelhřimov a bývalého člena představenstva firmy Čapí hnízdo.

Článek

Státní zástupci rozhodli o stížnostech, které podali obvinění v kauze Čapí hnízdo.

Zrušili stíhání ve čtyřech případech, mezi něž patří místopředseda hnutí ANO a poslanec Jaroslav Faltýnek. Ten v první reakci pro Seznam uvedl, že o rozhodnutí žalobce není dosud informován a jeho verdikt dosud neobdržel.

Stížnost Andreje Babiše byla naopak zamítnuta. To znamená, že jeho vyšetřování v případu pokračuje.

Dalšími, proti nimž je vyšetřování zastaveno, jsou Zdeněk Kubiska a Jan Platil, bývalí členové představenstva společnosti ZZN Pelhřimov, která firmu Čapí hnízdo dříve vlastnila.

Posledním pak Luděk Kalivoda, člen tehdejšího představenstva společnosti Farma Čapí hnízdo.

Náměstkyně pražského městského zastupitelství Daniela Smetanová Seznamu potvrdila, že sedm dalších obviněných je nadále stíháno.

Kromě už zmíněného premiéra v demisi Andreje Babiše se to týká jeho manželky Moniky, dvou dospělých Babišových dětí či jeho švagra Martina Herodese.

Babišův syn a dcera přitom odůvodňovali svoji žádost špatným zdravotním stavem, přičemž se opíraly o lékařské posudky.

Jeden z nich vypracovala Dita Protopopová, která podle informací poskytnutých ministerstvem financí celý loňský rok pracovala bezplatně jako poradkyně ministra financí. Bylo to tedy i v době, kdy tento resort vedl Andrej Babiš.

V tabulce, které redakci zaslalo ministerstvo financí, se uvádí, že Protopopová konkrétně radila ministrovi v oblasti zdravotnictví. Když se ji Seznam letos ptal na její působení na ministerstvu, nechtěla se o něm už bavit.

Podle OLAF dostala farma dotaci neprávem

V kauze jde o to, zda firma, která dnes patří do holdingu společnosti Agrofert, získala zhruba padesátimilionovou dotaci z Evropské unie neprávem.

Evropský úřad pro boj proti podvodům na konci loňského roku poslal do Čech zprávu, která se případem Čapí hnízdo zabývala. Potvrdil v ní některé informace, které už před tím zjistila policie.

Ve zprávě třeba uvedl, že anonymní vlastnická struktura firmy v době čerpání dotace byla v rozporu se zásadou transparentnosti, která platí pro čerpání peněz z evropských fondů.

Firma Farma Čapí hnízdo se v prosinci 2007 přeměnila na stejnojmennou akciovou společnost s akciemi na majitele. Jediným akcionářem byla firma ZZN AGRO Pelhřimov. Podle vyšetřovatelů však ke změně nebyl ekonomický ani podnikatelský důvod.

ROP Střední Čechy schválil dotaci na projekt Čapí hnízdo v srpnu 2008. V červnu 2010 byla farma otevřena, Babiš ale její vlastnictví odmítal.

V roce 2016 na schůzi Sněmovny řekl, že farmu vlastnili v době získání dotace jeho dvě děti a bratr partnerky.

Reklama

Doporučované