Hlavní obsah

Žalobkyně chce pro exstarostu Němčiček kvůli bobové dráze vězení

Foto: Getty Images

Brno.

Reklama

Krajský soud v Brně dnes závěrečnými řečmi pokračoval v projednávání případu údajného podvodu při stavbě bobové dráhy v Němčičkách na Břeclavsku.

Článek

Dotaci na ni jako soukromá osoba získal bývalý starosta obce Petr Slezák (ODS), podle obžaloby uvedl v žádosti o ni nepravdivé údaje. Obžalovaný je i vítěz veřejné zakázky na stavbu dráhy Jan Odehnal, který podle spisu pomohl podvod spáchat. Dráha vznikla v roce 2010, v provozu není. Žalobkyně pro oba navrhla trest vězení, obhájci zproštění, soud rozhodnutí vyhlásí v říjnu.

Slezák se zpovídá z podvodu, poškození finančních zájmů Evropské unie, úvěrového podvodu a poškozování věřitele. Podle státní zástupkyně Slezák jako osobnost s živnostenským oprávněním uvedl v žádosti o dotaci nepravdivé údaje, že má vypořádané veškeré závazky vůči orgánům správy a samosprávy. V té době měl nevypořádané platby směrem k České správě sociálního zabezpečení. V žádosti prohlašoval, že má zajištěné peníze na spolufinancování projektu i na pokrytí provozních ztrát. Škoda je zhruba za 11 milionů korun.

„Mám za to, že provedeným dokazováním bylo prokázáno, že při žádostech o dotaci, uzavírání úvěrové smlouvy i při žádosti o poskytnutí dotace pan obžalovaný Slezák uvedl nepravdivé údaje,“ uvedla státní zástupkyně Jana Vítková. Podle ní byl ale úvěrový podvod promlčený, protože peníze byly uhrazeny a nebyl prokázán úmysl je nezaplatit. Mužům hrozí pět až deset let vězení. Pro Slezáka navrhla pro podvod a poškození finančních zájmů Evropské unie trest v první třetině sazby, pro Odehnala při spodní hranici.

Slezák dnes u soudu nebyl. Dříve vypověděl, že za ním s nápadem přišli jiní lidé a on jim chtěl pomoct s dobrou myšlenkou na vybudování jediné bobové dráhy na jižní Moravě. Jako podnikatel už měl historii a měl část vlastních peněz, proto žádal o dotaci sám. Obhájce navrhl zproštění obžaloby.

„Nikdy jsem o žádném úvěru nevěděl, dozvěděl jsem se o něm až v tom roce 2018, kdy jsem začal být trestně stíhán. To bylo pro mne šílené zjištění,“ uvedl dnes Odehnal. Dříve řekl, že sice vyhrál soutěž na stavby dráhy, ale podmínky pak neodpovídaly realitě. Kvůli tomu vše postoupil subdodavatelské firmě, která dráhu postavila. Peníze za ně inkasovala Odehnalova firma, která je posílala subdodavateli. Také jeho obhájce navrhl zproštění obžaloby.

Dráha vznikla v roce 2010 a fungovala jen chvíli. Její část rozebrali a zabavili exekutoři. V roce 2011 ji získal v dražbě jiný vlastník. Soud jednání odročil na 6. října, kdy vyhlásí rozsudek.

Reklama

Související témata:

Doporučované