Hlavní obsah

Žalobkyně potvrdila, že se v kraji Jermanové podvádělo s poradci

Foto: www.svoboda.info

Robert Georgiev, bývalý spolupracovník hejtmana Davida Ratha a ředitel krajského úřadu, se policistům přiznal a zaplatil škodu.

Reklama

Robert Georgiev jako ředitel Středočeské vědecké knihovny vyplatil statisíce své sestře, kamarádce a registrovanému partnerovi. Ačkoli žádnou práci neodvedli.

Článek

Případ podezřelých poradenských smluv na Středočeském kraji má prvního pravomocně uznaného viníka.

Je jím Robert Georgiev, bývalý ředitel krajského úřadu, člen ČSSD a později šéf Středočeské vědecké knihovny v Kladně.

Jak už loni Seznam Zprávy vypátraly, Georgiev uzavřel před dvěma lety jako ředitel krajské knihovny poradenské smlouvy se svojí sestrou a svým registrovaným partnerem. Platil jim desítky tisíc měsíčně za práci, kterou ani jeden neodevzdával.

Státní zástupkyně Gabriela Turková koncem září rozhodla, že pětačtyřicetiletého právníka Georgieva nepošle před soud. Ale že postačí, když jeho stíhání podmíněně zastaví.

Podmíněné zastavení stíhání se používá v případech, kdy se nejedná o závažný zločin a kdy pachatel dosud nespáchal žádný trestný čin.

Znamená to ovšem, že se Georgiev musel k podvodům se smlouvami přiznat. Jinak by totiž podle zákona nemohl vyváznout bez soudu.

„Tento institut vyžaduje doznání, plné nahrazení škody a složení peněžité částky na pomoc obětem trestných činů, k tomu je pak stanovena i zkušební doba,“ potvrdila státní zástupkyně Turková, která policejní vyšetřování dozoruje.

Georgiev podle informací Seznam Zpráv zaplatil 670 tisíc, o které knihovnu smlouvami pro své blízké připravil. Také projevil lítost a do policejních protokolů uvedl, že se snažil vést knihovnu, aby byla moderní a fungující. Ale že mu – jinými slovy – funkce přerostla přes hlavu.

Se Seznam Zprávami bývalý ředitel knihovny dlouhodobě nekomunikuje.

Letos v únoru, když ho začala policie oficiálně stíhat pro porušení povinnosti při správě majetku se sazbou až pět let vězení, však Seznam Zprávám krátké vyjádření poskytl. „Ano, jsem obviněný. A musím říct, že mě to překvapilo,“ reagoval.

Robert Georgiev pracoval roky na krajském úřadu ještě jako jeden z nejbližších kolegů hejtmana Davida Ratha (ČSSD), který dnes sedí ve vězení za korupci.

Z postu ředitele krajského úřadu, tedy nejvyššího úředníka, odešel Robert Georgiev v roce 2017 a radní ho hned jmenovali ředitelem krajské vědecké knihovny. Prakticky vzápětí podepsal smlouvu se svou sestrou Lucií Knabe, partnerem Dušanem Lošothem a kamarádkou a bývalou kolegyní z kraje Michaelou Březinovou.

Detektivové později nenašli žádné stopy po jejich práci, za kterou podle smluv byli placeni. Například exředitelova sestra Lucie Knabe měla podle oficiálních výkazů práce analyzovat insolvenční vyhlášku. Což je právní předpis, který knihovna při své činnosti vůbec nepoužívá.

Budou další obvinění?

Případ z kladenské knihovny souvisí s velkým policejním zátahem z loňského června. Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu si tehdy z krajského úřadu odnesli přibližně 50 šanonů dokumentů a stáhli si data z počítačů a kopírek.

K zásahu se rozhodli po sérii článků Seznam Zpráv o tom, že v kanceláři hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) vznikaly smlouvy pro externí poradce. Kancelář jim platila od 20 do 75 tisíc měsíčně, většinou na poloviční úvazek.

Tito externí zaměstnanci se měli věnovat různým monitoringům, analýzám, PR koncepcím a podobně. Celkem za ně v roce 2017 kraj utratil pět milionů.

Radní i vedení úřadu dodnes tají jména těchto poradců. Teprve ve středu Seznam Zprávy odhalily jejich identitu. Včetně těch, kteří prováděli nejspornější práce – jako třeba „monitoring hudebních festivalů“ a „poskytování zpětné vazby“ nebo vypracování přehledů vánočních zvyků.

Policisté při vyšetřování nasbírali mnoho informací a případy rozdělily na kauzu knihovny a poradenských smluv přímo na krajském úřadu. A zatímco první část kolem ředitele Georgieva se tímto uzavírá, na té druhé stále pracují.

Není tedy vyloučeno, že začnou stíhat ještě někoho dalšího. „Je i nadále vedeno prověřování,“ řekla státní zástupkyně Turková.

Šli i po hejtmance

Jisté je, že policisté podezírají či aspoň v začátku podezírali i hejtmanku Pokornou Jermanovou. Kvůli smlouvám totiž prohledali nejen kancelář v sídle úřadu ve Zborovské ulici v Praze, ale i hejtmančin dům v Benešově.

Hejtmanka Pokorná Jermanová pak prohlásila, že vyšetřování vítá – aspoň se prý vše vysvětlí. Radní za ANO zároveň odmítli po své linii pátrat, jestli externí poradci skutečně pracovali. A zda jejich výkon odpovídal vyplaceným penězům.

Radní pro finance Gabriel Kovács (ANO) řekl, že se „nebude zabývat drobnostmi“.

Reklama

Doporučované