Hlavní obsah

Zálohy na PET lahve budou. Ale jen dobrovolné, doporučili poslanci

Foto: pixabay.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Sněmovní výbor pro životní prostředí nepodpořil snahu lidovců o povinné zálohování PET lahví. Schválil však pozměňovací návrh, který společnostem dobrovolné zálohování usnadňuje.

Článek

Zálohování PET lahví a plechovek má být dobrovolné. Výbor pro životní prostředí doporučil Sněmovně schválit pozměňovací návrh, jenž má zálohování firmám zjednodušit.

Chystaná novela zákona o odpadech má zařídit, aby Česko recyklovalo v míře, kterou po něm požaduje evropská legislativa. Podle odborníků by k tomu přinejmenším významně přispěl systém zálohování PET lahví a nápojových plechovek, Ministerstvo životního prostředí (MŽP) ale povinné zálohování odmítá.

Na výboru pro životní prostředí se sešlo několik pokusů o zavedení záloh. Návrh lidovců na povinné tříkorunové zálohy od roku 2025 byl při současném rozložení sil odsouzený k nezdaru. Neuspěli ani opoziční poslanci František Elfmark, Dana Balcarová (oba Piráti), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Marie Pěnčíková (KSČM), kteří přišli s několika variantami dobrovolného zálohování.

Výbor naopak podle očekávání schválil všechny čtyři pozměňovací návrhy Evy Fialové (ANO). Odpadové zákony ostatně vznikají na Ministerstvu životního prostředí pod vedením ministra Richarda Brabce (ANO). Poslanci ANO, třeba právě Eva Fialová nebo Jan Schiller, do odpadových zákonů vkládají pasáže, které ministerstvo nestihlo připravit před projednáváním ve Sněmovně a jejích výborech.

Současný zákon o obalech fakticky neumožňuje zálohy legálně provozovat, a to ani firmám, které o to samy stojí, jako je Mattoni. Každá firma prodávající nápoje v plastových lahvích totiž musí mít smlouvu s autorizovanou obalovou společností (AOS), která sběr a recyklaci PET lahví zajišťuje.

Úprava zákona by měla odstranit dvě překážky pro firmy, které systém zálohování chtěly provozovat. Zaprvé povinnost zajistit hustou síť zpětného odběru, která pokryje 90 % obcí a obyvatel Česka. A zadruhé povinnost uzavřít smlouvu vždy jen s jedinou AOS pro všechny své obaly.

„Schválený návrh poslankyně Fialové odstraňuje patrně největší překážku pro dobrovolné zálohování,“ uvedl pro Seznam Zprávy zpravodaj výboru pro životní prostředí Elfmark. „Oproti mnou navrhovanému návrhu neřeší například problematiku možného znevýhodnění malých a venkovských prodejen nebo potřebu oddělení zálohových systémů od systému sběru ostatních obalových odpadů, a to jak organizační, tak zejména finanční,“ dodal.

Zástupci ekologických organizací jsou ke schválenému návrhu zdrženliví.

„Poslanci výboru pro životní prostředí nepodpořili povinné zálohování plastových lahví, ale umožnili nápojovému průmyslu, aby zavedl zálohování dobrovolně. Je to lepší než nic, ale stále zcela nedostačující, aby Česko zajistilo 90procentní sběr plastových lahví,“ uvedl Ivo Kropáček, expert na odpady z Hnutí Duha. Podle něj budou lahve nadále končit ve velkém na skládkách, ve spalovnách a v přírodě. Spokojení s výsledky výboru příliš nejsou ani zástupci ekologických organizací Zelený kruh a Greenpeace.

Reklama

Související témata:

Doporučované