Hlavní obsah

Žalovaný Zeman podal ve sporu o pomlouvačný výrok odvolání

Foto: twitter.com/PREZIDENTmluvci

Miloš Zeman pomlouval podle soudu svého bývalého poradce. Teď se brání přiznat napadenému satisfakci.

Reklama

Miloš Zeman a jeho advokáti napadají procesní záležitosti. Podle Zemanova advokáta by případ pomluvy vůči Zdeňku Šarapatkovi neměl řešit soud pro Prahu 1, ale pro Prahu 5, kde má žalovaný Zeman trvalé bydliště.

Článek

Miloš Zeman podal odvolání proti rozhodnutí v případu, v němž se od něho domáhá omluvy bývalý poradce z Úřadu vlády Zdeněk Šarapatka. Toho Zeman podle několika soudních výroků pomluvil v TV Barrandov.

Omluvu, kterou Šarapatka požaduje, se Zemanův advokát nyní snaží odvrátit na procesní záležitosti. Napadl to, že kauzu má teď řešit Obvodní soud pro Prahu 1, kam se případ vrátil poté, co Ústavní soud letos v únoru řekl, že Šarapatka nemá žalovat kvůli pomluvě stát, ale přímo Miloše Zemana.

Případ se tak vrátil formálně na začátek a Zeman chce, aby ho řešil Obvodní soud pro Prahu 5.

„Došlo k chybě, protože trvalý pobyt byl umístěn do Lumbeho vily. Což není pravda. Soudem pana Miloše Zemana je Obvodní soud pro Prahu 5, protože bydlí v Brdičkově ulici,“ uvedl advokát Marek Nespala, který Zemana zastupuje.

To, kde se bude o omluvě nakonec rozhodovat, bude nyní řešit pražský městský soud. Otázky na téma, zda žalovaná strana soudní jednání pouze nezdržuje obstrukcemi, Nespala odmítá.

„Ten proces musí být čistý. Nemůže být pochyb o místní příslušnosti. Pokud nadřízený soud rozhodne jinak, tak my to budeme akceptovat,“ uvedl Nespala.

A také advokát Artur Ostrý, který Šarapatku zastupuje, říká, že je důležité, aby se tato otázka vyřešila hned na začátku. „Já jsem jen jiného názoru než pan Zeman. Podle mě by ten případ měl řešit Obvodní soud pro Prahu 1,“ doplnil Ostrý.

Vedle Šarapatkovy žaloby se soudy stále ještě zabývají podobným případem, kdy se Zeman dotkl prvorepublikového novináře Ferdinanda Peroutky. V lednu 2015 na konferenci k výročí konce holokaustu tvrdil, že novinář Ferdinand Peroutka napsal v časopise Přítomnost článek s titulkem „Hitler je gentleman“.

Jenže nikdy to Zeman nedoložil a Městský soud v Praze řekl, že tento článek novinář nenapsal. Za Zemana by se tak měl omluvit stát (Ministerstvo financí) Peroutkově vnučce Terezii Kaslové.

To se zatím nestalo, protože Ministerstvo financí podalo dovolání k Nejvyššímu soudu. O něm zatím rozhodnuto nebylo a Nejvyšší soud loni v září řekl, že se stát nemusí Kaslové omluvit do doby, než v této kauze rozhodne.

Reklama

Doporučované