Hlavní obsah

Zamčené dveře a židle na stolech. Přesně po roce od startu EET jsme vyrazili na venkov

V Horní Poustevně na severu Čech si lidé už na pivo kvůli EET nezajdou.Video: Jaroslav Gavenda

 

Reklama

Po roce s EET se reportér Seznam Zpráv vydal do vesnických hospod, které navštívil v roce 2016. Do některých se už ale nedostal.

Článek

Třeba menší rodinná hospoda v Horní Poustevně u hranic s Německem na severu Čech skončila. Vloni v listopadu ještě majitelka měla otevřeno, už tehdy ale řekla, že chce kvůli EET skončit. Svůj slib splnila. Hospoda je už zavřená a sám starosta říká, že pro malou obec je to problém.

„Bohužel musím říct, že hospoda opravdu chybí. Je to jeden z našich katastrálních obvodů a momentálně tam nemáme hospodu nebo potraviny. Také by se vám nechtělo jet tři nebo čtyři kilometry na jedno pivo poté, co přijdete z práce. Dnes ale jiná možnost není,” řekl Seznamu starosta Dolní Poustevny Robert Holec.

Stejně jako vloni jsme se také vydali do vsi Dolní Sytová u řeky Jizery. Tehdy majitel místní hospody Vladimír Freněk Seznamu řekl, že si na EET bude muset zvyknout.

„Já jsem si pořídil kasu, tu nejlacinější, a internet. Kasa s programem mě stála 11 tisíc korun. Moc s tím neumím, jsem lehce proškolený. Umím akorát na telefonu zvednout a položit sluchátko. Uvidíme, jak se s tím poperu,” popsal minulý rok Seznamu svůj názor na EET.

Svoji hospodu nakonec nezavřel a lidé v obci si tak můžou i nyní zajít na pivo. Majitel hospody řekl, že EET ho stojí hodně peněz a že účtenky si stejně nikdo nebere.

EET začala loni 1. prosince pro restaurace a ubytování a od začátku letošního března pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. Třetí fáze začne 1. března 2018. Bude se týkat stánkového prodeje občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, stejně jako prodeje na farmářských trzích nebo služeb účetních, advokátů a lékařů.

Od června 2018 se do systému zapojí vybraní řemeslníci i další služby. Pravicová opozice systém kritizuje, ODS mluví o jeho zrušení.

Reklama

Doporučované