Hlavní obsah

Zámeček Skrytín nedaleko Ústí dostal po 30 letech věž

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zámeček Skrytín tyčící se nad údolím Labe dostal po 30 letech věž. Její usazování i se špičkou trvalo přes dvě hodiny. Příští rok získá zvonice zvon Václav, který bude znít při významných událostech.

Článek

Oprava ruiny původního venkovského lesního sídla významného místního průmyslníka stála už okolo 15 milionů korun. ČTK to dnes řekl majitel Martin Hausenblas.

Věž před lety strhli zloději kovů zřejmě pomocí nákladního vozu, postupně zmizela měď ze střech a objekt pustl, zarůstal a hromadil se v něm a jeho okolí nepořádek. Zhruba osm let se už snaží mu ústecký zastupitel a filantrop vrátit původní podobu. „Odvezli jsme odsud do současnosti 1100 náklaďáků betonu a odpadu,“ řekl Hausenblas.

Několik let trvalo vyčistit zámeček a přilehlé pozemky od černých skládek, vraků aut, náletových dřevin. Následovalo vybudování elektrické přípojky a dalších sítí. „Hotová je už hrubá stavba a dnes se konečně vrací na objekt věž, která je částečně pokrytá. Vzápětí se okolo postaví lešení a do Vánoc bychom měli mít nahoře břidlici a oplechování. Najednou zámeček získává původní siluetu a bude vyhlížet do krajiny tak jako dřív,“ uvedl Hausenblas.

Podobu věže vytvořili tesaři podle původní dokumentace. Vynesl ji obří jeřáb, jemuž práci komplikoval vítr. Na usazení dohlíželo ve výšce i ze země několik lidí. „Projektová dokumentace je hotová. Příští rok bychom měli dělat střechu a možná se pustíme do kameniva, následovat bude fasáda, okna a interiér, což bude nejnákladnější část,“ řekl majitel.

Původní sídlo průmyslníka Ludwiga Wolfruma z konce 19. století by v budoucnu mělo sloužit nejen k bydlení, ale také jako místo setkávání. K tomu se zatím využívá sousední objekt, jenž vznikl v éře komunismu. Cestu na Skrytín díky novému značení našli už turisté, kteří mohou využít zázemí v podobě tekoucí vody, ohniště a pergoly.

Ke zřícenině zámečku se Hausenblas dostal náhodou, když jel od rodičů z Děčína domů do Ústí nad Labem. „Najednou mi zahnul volant a táhlo mě to nahoru. Tady jsem vystoupil a bylo nádherné ticho. Hned jsem se do místa zamiloval,“ uvedl. Zámeček následně koupil od spekulanta. O tom, že by ruinu srovnal se zemí a postavil zcela nový dům, nepřemýšlel. „Myslím, že rod Wolfrumů udělal pro Ústecký kraj nesmírně mnoho. Přinesl do Ústí textilní výrobu, byli to lidé, kteří stáli za rozmachem lokality. To byl jeden z důvodů, proč to opravuji, a druhým je krásná klenba uvnitř,“ dodal Hausenblas.

Reklama

Doporučované