Hlavní obsah

Zámek Hluboká pouští na hlavní trasu 15 lidí,rezervací je minimum

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zámek Hluboká nad Vltavou dnes otevřel po 75 dnech, kdy byl kvůli koronaviru zavřený. Ve všední dny bude otevřená jen hlavní prohlídková trasa, o víkendech zpřístupní památkáři všechny čtyři trasy i věž.

Článek

Na hlavní trasu může za obvyklé situace až 50 lidí, teď kvůli koronavirovým omezením nanejvýš 15 lidí. První návštěvník přišel dnes v 9:45. Rezervací na léto má zámek minimum. Vstupné na hlavní trasu zdražili památkáři proti loňsku o desetikorunu na 210 Kč. Ztráta za březen až květen, kdy bylo zavřeno, je deset milionů Kč. ČTK to dnes řekl hlubocký kastelán Martin Slaba.

Za dnešek přišlo na zámek 30 lidí. Běžně ho v podobné květnové dny navštíví i 1000 turistů. „Bereme to sportovně. Návštěvnost začne postupně narůstat. Je znát, že lidé ještě nemají zorganizované své dovolené,“ řekl kastelán. Věří, že o víkendech dorazí již stovky lidí. Někteří zájemci si dnes koupili vstupenku na úterý a překvapilo je, že je otevřeno.

U pokladen i vstupů na okruhy jsou dezinfekce, povinný je vstup s rouškou. Hlavní trasa Reprezentační pokoje zahrnuje 15 místností. Některé návštěvníci jen projdou bez zastávky, kvůli dvoumetrovým rozestupům. „Ale záleží na skupině: když přijdou dvě rodiny, budeme se s nimi bavit jinak, než když přijde deset individuálních návštěvníků,“ řekl Slaba. Na ostatní trasy může jít o víkendu maximálně deset lidí, na věž patnáct. Lavičky na nádvoří a v zahradě jsou od sebe nově vzdálené dva metry.

Za 75 dní, kdy bylo zavřeno, by zámek podle loňských statistik navštívilo 50.000 lidí. Památkářům tak na Hluboké vznikla ztráta deset milionů Kč. Zájem organizovaných skupin je zatím minimální. Kvůli omezením 15 lidí na trase se turisté z jednoho autobusu, kteří by se dříve vešli na trasu najednou, musí nově rozdělit až do tří skupin. Zatím budou prohlídky v hodinových intervalech, mohou ale být i každých 15 minut.

První tři návštěvníci dnes dostanou jako dárek knihu o malíři Ferdinandu Runkovi, učiteli Pauliny ze Schwarzenbergu. Jako první ji od kastelána obdržel po 9:45 dvaatřicetiletý pražský policista Tomáš s manželkou Karolínou. Jsou v kraji na dovolené a na Hluboké ještě nebyl, řekl ČTK.

S rozpaky čekala návštěvníky pokladní Zdeňka Ambrůžková, která tam pracuje šest let. „Nevím, jak budou lidé reagovat na opatření,“ řekla ČTK. V pokladně má ochranné rukavice a dezinfekci, aby mohla čistit platební terminál, musí z pokladny vyjít. Při pandemii pracovala na zámku jako denní ostraha, průvodci uklízeli. Zájem sezonních průvodců, jichž Hluboká v létě využije 25, je větší než jiné roky, podle Slaby kvůli možnému nedostatku letních brigád.

Do druhé prohlídkové trasy Soukromé pokoje nově památkáři přidali pracovnu kněžny Terezie, matky posledního majitele. Místnost, kde byl dřív sklad nábytku, zdobí vyřezávaný strop. Hluboká, kterou loni od ledna do října navštívilo 279.325 lidí, zve i na prohlídky s kastelánem či o tapiseriích. „Letos můžeme lákat na to, že trasy nebudou přeplněné,“ řekl kastelán.

Na Hluboké bude letos pokračovat průzkum podzemních chodeb. Začne i obnova barokní zámecké vodárny u řeky Vltavy, která zásobuje zámecké kašny i zahradu užitkovou vodou. Náklady budou pět milionů korun.

Reklama

Doporučované