Hlavní obsah

Zámek Kačina ukazuje díky depozitáři v Čáslavi více ze svých sbírek

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Více sbírkových předmětů než v minulosti ukazuje návštěvníkům zámek Kačina na Kutnohorsku, kde má pobočku Národní zemědělské muzeum. Umožnilo to dokončení nového depozitáře v Čáslavi.

Článek

„Po odstěhování zámeckých depozitních skladů se uvolnily prostory pro nové expozice,“ řekl generální ředitel Národního zemědělského muzea Zdeněk Novák.

Nové expozice na zámku se věnují šlechtickému divadlu, představují přírodní materiály používané při výrobě oděvů a obuvi, jako jsou len, vlna a konopí, ukazují příběh dřeva nebo skrytou krásu hmoty. Část nazvaná Kačina na dotek sází především na interaktivitu.

Některé z výstav už návštěvníci mohli vidět, dnešní slavnostní zahájení bylo opožděné kvůli pandemii. „Doplnili jsme také naše nové expozice, které jsou dole v zázemí zámku, které se věnují tomu, jak panství a zámek fungovaly v době hraběcí rodiny Chotků a jak oni hospodařili s lesem,“ uvedl ředitel kačinského muzea Pavel Douša.

Výstavba čáslavského depozitáře stála 122 milionů korun, většinu pokryla dotace z Integrovaného regionálního operačního programu. Jeho představení médiím je plánováno na 30. listopadu. Zemědělskému muzeu centrální depozitář chyběl a sbírkové předměty musely být uloženy na jednotlivých pobočkách. Dosavadní prostory navíc neumožňovaly efektivní ochranu sbírkových předmětů odpovídající zákonu.

Na Kačině se po dokončení depozitáře uvolnily prostory, které zaplnily prezentace sbírkových předmětů, jež návštěvníci dosud neviděli. „Nový depozitář v Čáslavi umožnil prezentovat mnohem více z Kačiny a mnohem více z dějin rodu Chotků,“ dodal Novák.

Jan Rudolf Chotek nechal Kačinu postavit jako své reprezentační sídlo v letech 1806 až 1824. Stavba je zasazena do rozsáhlého parku založeného roku 1789. Chotkové žili na Kačině a v nedalekých Nových Dvorech až do roku 1911, kdy jejich zdejší větev vymřela. Za druhé světové války zámek okupovali příslušníci Hitlerovy mládeže, v posledním roce války pak jednotky nacistických SS. V roce 1950 byl zámek předán do užívání zemědělskému muzeu, které v něm nabízí několik prohlídkových tras.

Reklama

Související témata:

Doporučované