Hlavní obsah

Zámek Kinských ve Valašském Meziříčí otevře na podzim

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Zámek Kinských ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku by se měl po rekonstrukci návštěvníkům otevřít letos na podzim, zřejmě v listopadu.

Článek

„Památka ve správě Muzea regionu Valašsko se začala opravovat na začátku roku 2019. Lidé se mohou těšit na zajímavé výstavy, tradiční akce i moderně pojatou stálou expozici,“ sdělil mluvčí muzea Jiří Koňařík.

Empírový zámek z 19. století, který běžně navštěvovalo ročně kolem 25.000 lidí, zásadní opravu podle vedení muzea potřeboval. „Objekt už byl ve velmi neutěšeném stavu, na čemž se podepsal nejen zub času, ale především hodně nešťastný způsob oprav, které tady proběhly ve druhé polovině minulého století,“ uvedl ředitel Muzea regionu Valašsko Tomáš Vitásek.

Stavební práce měly být původně hotové letos v únoru, dodavatelská firma však nabrala zpoždění kvůli problémům v souvislosti s pandemií koronaviru. „Stavební část by měla být dokončena v květnu. Jakmile bude stavba zkolaudována, můžeme začít s instalací mobiliáře a stěhováním předmětů z dočasného místa uložení. Souběžně s tímto bude řešena instalace nových expozic a výstavních prostor,“ uvedl Vitásek.

Součástí rekonstrukce bylo mimo jiné odstranění vlhkosti v přízemí objektu či výměna zastaralé elektroinstalace. Dokončeny jsou již depozitáře pro uložení sbírkových předmětů. „Asi největším oříškem je ale vybudování výtahu. Jeho umístění musela schválit i státní památková péče a ani stavebně to není vůbec jednoduché. My jsme moc rádi, že výstavní prostory v patře teď budou pohodlně dostupné i návštěvníkům se zdravotním handicapem,“ uvedl vedoucí provozního oddělení muzea Jan Marek.

Muzeum chce v opravených prostorách nabídnout nové expozice. „Chceme se otevřít co nejširšímu spektru návštěvníků a nabídnout jim nejen poznání, ale i zábavu a příjemný zážitek. Stálá expozice přiblíží historii regionu z pohledu různých oborů lidského vědění zasazených do kontextu vzájemného působení člověka a okolní přírody. Bude využívat moderních technologií a další současné trendy. Tradice skla a gobelínů dostane prostor v dílčích výstavách, kde budeme moci ukázat mnohem více z našich bohatých sbírek než v případě dlouhodobé expozice,“ uvedl Vitásek.

Cena rekonstrukce zámku je téměř 119 milionů korun, asi 73 milionů pokryje evropská dotace, Zlínský kraj coby zřizovatel muzea a majitel objektu zaplatí asi 42 milionů, muzeum se podílí čtyřmi miliony korun.

Reklama

Doporučované